Veš kaj je brexit in tretja os?

Veš kaj je brexit in tretja os?

-
1 950

Moti me vsakodnevno obveščanje o britanski politiki, ki mi jo posreduje domači, javni medij, ki nas skoraj vsak dan zalaga z informacijami o brexitu…. bla, bla, bla. Očitno je slednje življenjskega pomena za Slovenijo.  A Vi, spoštovani bralci, veste kaj je brexit?

Verjamem, da nekateri veste. A po moji laični oceni skoraj 80% Slovencev, ali več, nima pojma za kaj gre pri t.i. britanskem sredincu Evropski uniji. Lepo bi bilo, da bi se t.i. javna hiša, se opravičujem, davkoplačevalski medij, prilagodil slovenski javnosti in zadevo razložil preprosteje, če že o tem poroča in predstavil dejstva oz. t.i. politične, državne, evropske posledice, tudi za Slovenijo.

Gre za odločitev Britancev, ki so jo dosegli na referendumu. Gre za eno najvplivnejših držav sveta, ki svojih namer, želja, pohlepa itd., ni nikoli skrivala, pač pa je to storila, ker je pač tako menila, da je to zanjo najbolje. Ni kaj, svet najbogatejših bo očitno cvetel tudi v prihodnje, saj komposta od vseh strani ne manjka.

In ne glede na to, da ima naš javni zavod svoje dopisnike tam gori in čez (London, Bruselj, Berlin, Rim, ZDA, Rusija), pa ne vem, zakaj dopisniki tukaj doli (doma) oz. uredniška politika, dela šibkeje, ko pa je toliko zgodb.

Brexit, tako in drugače, verjetno ne bo vplival na tretjo razvojno os, prenizke plače, socialno varnost v Sloveniji itd., ali pač?

Strinjam se, da britanska odločitev ni najbolj prijetna za vse, ki niste državljani t.i Združenega kraljestva in živite na Otoku, ali poslujete z Združenim kraljestvom. Nekaj teh predvidenih sprememb je objavil tudi FURS.

V britanskih medijih se v zadnjem času pojavlja samo odlični Luka Dončić, drugega v tamkajšnjih medijih povezanega s Slovenijo, v zadnjega četrta leta, ni zaslediti.

Ampak, jaz živim v Sloveniji, grem pa tudi čez ‘mejo’.