četrtek, 28 marca, 2024
DomaSlovenijaZa milijone vsak 'pomaga'

Za milijone vsak ‘pomaga’

Dve leti nazaj smo državljani Slovenije (in tudi prek meja) stopili skupaj in pomagali malemu dečku, da je prejel določeno zdravilo. Takrat je bilo za slednje treba odšteti 2 mio evrov. Zbrali smo cca. 3,7 mio evrov. Preostali denar se je k sreči pobudnikov porazdelil še za pomoč za več kot 80 otrok, ki so potrebovali zdravstveno oskrbo.

Veseli me, da je mali deček, ki je čez ‘lužo’ prejel zdravilo in zdravljenje OK. Zdaj je zdravilo prejel še en deček iz Slovenije, tokrat v Sloveniji. Deček, ki ima prav tako spinalno mišično atrofijo je prejel najdražje zdravilo za gensko terapijo na svetu.

Odslej je zdravljenje z zdravilom zolgensma sistemsko urejeno. Plača ga zdravstvena zavarovalnica po ceni, ki je zaradi pogajanj s farmacevtskimi podjetji zaupna. In prav pri tem me kot državljana, svetovljana nekaj zelo moti.

A vseeno, to kar spremljamo, je ogabno, ko določeni giganti objavijo, kako so nekomu pomagali, da zdaj lahko nekateri to, ono itd.
Čemu je sploh namen določenih gospodarskih panog in politike? Je še vedno hladna vojna? In določene svetovne velesile se medijsko dokazujejo s posamezniki z izrednim zdravilom, cepivom, terapijo…. Pozerstvo, ki je v sporočilih za javnost zapisano o t.i. neizmerni ‘srčnosti.’ In na zadnji dve leti izrednih razmer se kot laik sprašujem, ali za takšne težave, s  katerimi se nekateri soočijo, odmerijo morda nekaj tisoč odmerkov, po drugi strani, pa imam zdaj zaradi druge zadeve na milijone odmerkov…

In kje je t.i. deontologija? K sreči smo tukaj ljudje, tudi s plitvim žepom, ki znajo/znamo vedno pomagati. Ostalo pa, saj veste..

A četrta runda cepljenja aktualnega je že odprta?

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča