Za nalogo: koliko odgovorov poznate Vi in šolsko ministrstvo?

0
770

Nadaljevanje zgodbe o balastnem izobraževanju pri nas z  vprašanji za odgovorne, ki jih vabim k sodelovanju oz. odgovorom, ki jih sicer otrokom nalagajo za domačo nalogo.

Ravno sem se vrnil z dogodka, na katerem so podelili diplome novim menedžerjem interneta, gre sicer za marketinško znanje, pa vendar za nadgrajevanje že obstoječega znanja s sodobnejšim, hitremu razvoju prilagojenimi nadgrajevanji. Slednjega se vsaj za enkrat ne udeležujejo mladoletne osebe, pač pa polnoletni, marsikdo lahko dvakrat in več polnoletni. Lepo, znanje, razvoj tehnologije in še kaj.

Potem pa prideš v domače okolje, kjer vidiš obupana starša, ki ob vseh delovnih obveznostih v poznih urah delata šolsko nalogo svojega osnovnošolca! In samo za en predmet je otrok domov prinesel nalogo z osnovnimi 34-mi vprašanji, marsikatero pa ima tudi podvprašanja. Torej jih je več, in to samo za en predmet. Kje so še ostali predmeti! In mislite, da je staršema šlo? Ne, ni. Pa nista nerazgledana in neizobražena. Pogledam vprašanja in sem zgrožen. Pa nisem človek, ki ne vidim več kot svoje ‘surle’. Zanima me vse, še posebej zgodovina, geografija, itd. Ampak kar je pa preveč, je pa res preveč.

Če ne verjamete, si oglejte ta ‘skromna’ vprašanja domače naloge, na katera naj bi otrok odgovoril. Zanima me, če učitelj, ki je otrokom in staršem, pa babicam in dedkom, pa še komu, predvsem pa stricu Googleu, dal omenjeno nalogo, pozna vse odgovore, brez pomoči?

Kam to pelje, kakšen je smisel vsega tega, kdo se odloča za takšne naloge, izobraževalne programe? In da ne bo pomote, zagovarjam znanje in izobraževanje. Ampak to kar sem videl pa je navado piflanje, kraja prostega časa, zdravja in še kaj.

Snov, ki smo jo nekoč osvajali v višjih oz. v zadnjih dveh letnikih osnovne šole, in to postopoma, imajo zdaj otroci v 5. razredih osnovne šole.

Preizkusite se še Vi, pa minister za šolstvo, vsi strokovnjaki za učne programe (brez izgovorov, da obdelujete drugo področje), inšpektorji, sekretarji na ministrstvu, direktorji direktoratov itd. Saj vas je veliko, ampak vsak naj odgovarja sam. Koliko časa boste potrebovali za pravilne odgovore, tudi s pomočjo Googlea in delovnega zvezka, kjer pa vsega od zahtevanega ne boste našli?

Tudi odrasli, zaposleni, praviloma dela iz službe naj ne bi nosili domov.

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj