Za prevoz migranta med 250 in 500 €

0
1177

Tihotapljenje ilegalnih migrantov je postal donosen posel in številne kriminalne združbe so na območju Slovenije začele s prepovedano dejavnost. V torek so celjski kriminalisti in policisti opravili sedem hišnih preiskav s področja nezakonitih migracij zoper kriminalno združbo, ki je delovala na širšem celjskem območju. Danes so predstavili podrobnosti preiskav.

Preiskave so potekale na območju Celja, Velenja in Žalca. Pri tem so pridržali sedem oseb, štirje ostajajo v pridržanju, tri so izpustili na prostost. Policija v tem primeru obravnava deset oseb, zoper katere so podali kazenske ovadbe, tri izmed njih sumijo, da so delovali kot organizatorji. Stari so od 22 do 37 let, vsi so državljani Slovenije. Vsi naj bi bili stari znanci policije, v preteklosti so bili že obravnavani za različna kazniva dejanja.

Kriminalna združba je del večje mednarodne združbe, ki je prevažala ilegalne migrante iz Hrvaške, preko Slovenije v Italijo, od konca lanskega leta pa so prek Slovenije prepeljali kar 279 ljudi, večinoma gre za državljane Iraka, Pakistana, Afganistana, pa tudi nekaj državljanov Indije in Kitajske.

Kriminalna združba je za prevoznike migrantov čez mejo in prek Slovenije uporabljala osebe z družbenega dna in celo odvisnike od drog. Prevažali so jih v kombiniranih vozilih in v nekaterih primerih v avtodomih. Policija je ugotovila tudi, da nekaterih prevozniki niso imeli veljavnega vozniškega dovoljenja. Za prevoz migranta naj bi prejeli med 250 in 500 evri na osebo.

Od januarja do julija letos beleži policija za 45 odstotkov več kaznivih dejanj nezakonitih prehodov meje, za 317 odstotkov se je povečalo število primerov tihotapljenja v okviru kriminalnih združb.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj