četrtek, 25 aprila, 2024
DomaSlovenijaZa učitelje in vzgojitelje obvezno testiranje

Za učitelje in vzgojitelje obvezno testiranje

“Tisti, ki se ne bo testiral, ne more v živo izvajati pouka,” je glede učiteljev in vzgojiteljev, ki bodo spet v šolah oz. vrtcih, na novinarski konferenci povedala generalna direktorica direktorata za javno zdravje na ministrstvu za zdravje Vesna Kerstin Petrič, ki ne izključuje možnosti testiranja otrok.

V torek se po treh mesecih za učence prve triade v rdečih regijah znova odpirajo šole in vrtci, zato potekajo še zadnja usklajevanja, kako bo potekalo delo. Zaposleni bodo ves čas nosili maske, otroci si jih bodo nadeli le v skupnih prostorih, veliko prahu pa je dvignilo testiranje zaposlenih v vrtcih in šolah. Potem ko je šolska ministrica Simona Kustec dejala, da je to obvezno, se je oglasil Sindikat vzgoje in izobraževanja, ki temu ostro nasprotuje.

Prepričani so namreč, da bi imela ohranitev prostovoljnosti testiranja večji in bolj pozitiven učinek kot prisila, ki bo povečala nelagodje med zaposlenimi.

Na dopoldanske izjave Kerstin Petričeve pa so se odzvali tudi v Svizu in pozvali vlado, naj se poenoti glede vprašanj v povezavi s testiranji. V zadnjih dneh so namreč glede tega dobili nasprotujoče si informacije. “Ni obvezno, je obvezno, ni obvezno, a kdor se ne bo testiral, ne bo učil?!? Jasno je, da po takšnem posredovanju informacij nihče več ne more razumeti, kaj se od njega pričakuje ali zahteva. Kaj zdaj velja? Čigava izjava je verodostojna? Kdo bo odpravil zmedo? Lahko vzgojiteljice in vzgojitelji ter učiteljice in učitelji od predsednika vlade pričakujejo – čeprav je že petek popoldne –, da bo prekinil zmedo ter javno in jasno povedal, kaj velja glede ponedeljkovih testiranj,” so se ostro odzvali v sindikatu.

“Sindikat vlado prosi, da se zresni, se dogovori med seboj in v dobro vseh udeleženih pred napovedanim začetkom obnovitve pouka v osnovnih šolah in vrtcih preneha širiti zmedo,” so še izpostavili in dodali, da si želijo, da bi se pedagoško delo obnovilo v konstruktivnem in pozitivnem vzdušju, h kateremu pa mora z jasnimi navodili prispevati tudi oz. zlasti vlada. “Želja je, da bi bila testiranja sicer prostovoljna, saj Sviz verjame, da bi bili spoštljivo, odkrito in iskreno nagovarjanje in prepričevanje zaposlenih učinkovitejši od ukazovanja, žuganja, zaničevanja in kaznovanja. Sindikat je prepričan, da se velika večina zaposlenih zaveda, da testiranje prispeva k omejevanju širjenja in večjemu nadzoru nad epidemijo ter čimprejšnji vrnitvi v običajne tirnice,” so še poudarili. (MMC/RTV Slo)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča