sobota, 20 aprila, 2024
DomaSlovenijaZa večjo prometno varnost Varno brez telefona

Za večjo prometno varnost Varno brez telefona

Do 7. februarja 2021 Agencija za varnost prometa Republike Slovenije pripravlja nacionalno preventivno akcijo glede ozaveščanja o nevarnostih udeležbe v prometu in sočasne uporabe telefona, tako pri voznikih motornih vozil, koles kot tudi pešcev in drugih udeležencev v prometu. Uporaba mobilnih telefonov, tablic, prenosnih računalnikov, GPS in drugih naprav med vožnjo postaja v zadnjih letih zelo razširjena.

Podatki Agencije za varnost prometa, kot tudi več mednarodnih raziskav izkazujejo, da kar 75 % ljudi med vožnjo uporablja mobilni telefon. Vozniku, ki med vožnjo uporablja mobilni telefon, se poslabša reakcijski čas, počasneje reagira na prometno signalizacijo, njegov zavorni čas je daljši, zmanjšano pa je tudi zaznavanje okolice in prometa. Zaradi uporabe mobilnega telefona obstaja večje tveganje pri ključnih odločitvah v prometu.

Uporaba mobilnih telefonov močno vpliva na kognitivne sposobnosti voznika
Pisanje sporočil ali pregledovanje družbenih omrežij med vožnjo pomeni do 23-krat večje tveganje za nastanek prometne nesreče. Telefoni motijo našo koncentracijo, saj človek ni sposoben opravljati dveh miselnih operacij hkrati.

Tveganje je podobno, kot če pet sekund vozite z zaprtimi očmi
Med uporabo mobilnega telefona je uporabnikova pozornost zmanjšana v kar treh vidikih zaznavanja in upravljanja:

vidnem – namesto na cesto in okolje je pogled usmerjen v zaslon telefona,
telesnem – roke niso na volanu ali krmilu vozila, temveč na napravi,
miselnem – miselni procesi so usmerjeni v dogajanje, ki ga sporoča naprava.

Tuje raziskave kažejo, da je med pisanjem SMS sporočila ali pregledovanjem družbenih omrežij voznik povprečno 5 sekund osredotočen na telefon in ne na vožnjo. Pri hitrosti 60 km/h prevozi razdaljo več kot 83 metrov. V naselju, pri vožnji 50 km/h, prevozi skoraj 70 metrov. Še večje tveganje pa je na avtocestah, kjer pri hitrosti 130 km/h v petih sekundah prevozi več kot 180 metrov, na hitri cesti pri vožnji 100 km/h pa prevozi 139 metrov.

Gre za podobno tveganje, kot da bi takšno razdaljo prevozil z zaprtimi očmi. Voznik vozi z bistveno zmanjšano pozornostjo in s tem ogroža sebe in vse druge udeležence prometa.

Za polovico slabši reakcijski čas

Pri voznikih so različne študije ugotovile tudi do 50 odstotkov slabši reakcijski čas kot pri vožnji v normalnih pogojih:

  • počasneje zaznavajo prometno signalizacijo,
  • imajo daljši zavorni čas,
  • imajo zmanjšano zaznavanje okolice,
  • počasneje se odzivajo na nepredvidene dogodke,
  • imajo zmanjšano vidno polje,
  • vozijo s krajšo/neustrezno varnostno razdaljo,
  • ne zmorejo vzdrževati enakomerne hitrosti vožnje,
  • odziv na nepredvidene dogodke je slabši,
  • pogosto brez nadzora menjajo vozni pas.

V Sloveniji med vožnjo telefonira 75 odstotkov voznikov; pogovori v povprečju trajajo pet minut

Javna agencija RS za varnost prometa je v letu 2016 izvedla raziskavo, ki je že tedaj pokazala, da mobilne telefone med vožnjo uporablja kar 75 odstotkov voznikov. Trije od štirih voznikov so med vožnjo telefonirali, vsak tretji (30 odstotkov) pa je pregledoval družbena omrežja. Približno 7 odstotkov voznikov si je med vožnjo zapisovalo beležke, opomnike, 5 odstotkov jih je brskalo po spletu, 3 odstotki pa so uporabljali druge mobilne aplikacije.

Pogovori med vožnjo v povprečju trajajo 5 minut, pisanje ali pregledovanje sporočil vzame 3 minute, za pregled družbenih omrežij pa vozniki porabijo 4 minute.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča