Za vikend vremenska ‘cinca marinca’ ;)

0
357

Ponoči se bo vremensko dogajanje povsod umirilo. V zahodni in osrednji Sloveniji se bo zjasnilo, zato bo nekatere nižine prekrila megla. Bolj oblačno bo ostalo na vzhodu Slovenije, kjer bo lahko zjutraj spet padlo nekaj kapelj dežja.

Jutro bo toplo. V večjem delu Slovenije bo od 15 do 18 stopinj. Še topleje, okoli 20 stopinj, bo ob morju, bolj sveže pa bo v zatišnih legah Gorenjske, kjer se bo živo srebro ustavilo pri 12 stopinjah.

Sobota bo na Primorskem sončna, drugod bodo sončna obdobja pogosto prekinjali oblaki. Predvsem popoldne bodo nastajale krajevne plohe in nevihte, ki bodo verjetnejše na vzhodu in severu države. Temperature bodo ob severnem vetru na Primorskem presegle 30 stopinj. V večjem delu vzhodne in osrednje Slovenije bomo izmerili od 26 do 29, v alpskih dolinah bo okoli 24 st. C.

V gore jutri zjutraj in vrnitev v dolino še pred poldnevom. Ob ogrevanju ozračja bo le to spet nestabilno, zato lahko tudi jutri pričakujemo nastanek krajevnih ploh in neviht. Slednjih bo več v vzhodnem delu gora. Pihal bo veter severnih smeri, ki bo dopoldne šibak, popoldne in zvečer pa se bo krepil. Ob nevihtah bodo lahko najmočnejši sunki tudi jutri presegli hitrost 60 kilometrov na uro.

Nedelja bo na zahodu večinoma sončna, na vzhodu pa bo več oblačnosti. Občasno bodo še nastajale manjše krajevne padavine. Pihal bo SZ veter, ki bo izrazitejši na Štajerskem in v Prekmurju. Tudi v ponedeljek bo k nam od severa občasno še dotekal vlažen in nestabilen zrak, zato lahko še nastane nekaj ploh. V nadaljevanju tedna bo ozračje bolj stabilno. Večinoma bo sončno, temperature pa bodo iz dneva v dan nekoliko višje. Sredi tedna bodo marsikje presegle 30 stopinj. (Rok Nosan)