Začasna ustavitev izobraževanja starejših na področju digitalnih kompetenc

0
58

Slovenski regionalno razvojni sklad je odredil začasno ustavitev dejavnosti v zvezi z izobraževanji starejših na področju digitalnih kompetenc. Vzrok so ugotovljene številne nepravilnosti.

Kot so v sporočilu za javnost pojasnili v skladu, so v torek od ministrice za digitalno preobrazbo Emilije Stojmenove Duh prejeli dopis s pozivom za začasno ustavitev vseh nadaljnjih aktivnosti v zvezi z izvedbo izobraževanj pri vseh izvajalcih.

Vladna služba je namreč ob ugotovitvi, da pri izobraževanih prihaja do številnih nepravilnosti, izrazila pričakovanje po dodatnih pojasnilih in usmeritvah, zaradi česar je bil v sredo izveden sestanek predstavnikov službe in sklada, v četrtek pa je sklad prejel nov poziv, pri čemer njegovih podrobnosti v sporočilu za javnost ni razkril.

Vsem izbranim izvajalcem so poslali poziv k takojšnji začasni zaustavitvi vseh nadaljnjih aktivnosti v zvezi z izvedbo izobraževanj. Seznam izvajalcev izobraževanj za starejše je bil sicer objavljen v začetku meseca, mesta pa so se hitro zapolnila. Po poročanju nekaterih medijev je na nekaterih vpisnih mestih po državi nastala velika gneča, zaradi majhnega števila prostih mest pa je prihajalo tudi do prerivanj. Nekatera izobraževanja so se medtem že začela.

Več starejših se je zaradi izobraževanj v zadnjem času obrnilo tudi na varuha človekovih pravic. Kot so sporočili iz njegove pisarne, starejši zatrjujejo, da so diskriminirani pri dostopu do digitalnih bonov 22, saj za prebivalce, stare 55 let ali več, pri unovčenju bonov velja dodaten pogoj.

V primerjavi z drugimi (mlajšimi) upravičenci se morajo namreč udeležiti izobraževanja s področja digitalnih kompetenc. Prav tako zanje velja prepoved združevanja bonov s svojimi (zunaj)zakonskimi partnerji, otroki, vnuki, brati in sestrami. Več predlogov za obravnavo diskriminacije pri dostopu starejših do digitalnih bonov je prejel tudi zagovornik načela enakosti. V njegovi pisarni zato pripravljajo celovito pisno oceno diskriminatornosti zakona o spodbujanju digitalne vključenosti. (STA)