Začasno znižanje DDV na energente, ‘kurilc’ se je podražil

0
778

Državni zbor je soglasno sprejel zakon o nujnem ukrepu na področju DDV za omilitev dviga cen energentov. Od 1. septembra 2022 do 31. maja 2023 bo tako DDV na dobavo elektrike, zemeljskega plina, lesa za kurjavo ter na daljinsko ogrevanje za vse uporabnike z 22 odstotkov znižan na 9,5 odstotka. Kot pa je znano evropska direktiva ne dovoljuje znižanja DDV na kurilno olje. Slednje se je danes podražilo, tako da je cena za liter pri Petrolu 1,431 €. Nekateri ostali ponudniki imajo nižjo ceno.

Državni zbor je na predlog koalicije sprejel dopolnilo, po katerem mora vlada za obdobje veljavnosti znižanja DDV zagotoviti regulacijo cen energentov, za katere bo veljala regulacija cen na 1. september 2022. To trenutno velja za cene elektrike in plina. Cilj zakona je zagotoviti, da bodo potrošniki v času največje porabe energentov, torej v času kurilne sezone, dodatno razbremenjeni posledic podražitve energentov, je povedal državni sekretar na ministrstvu za finance Tilen Božič.

Po predlogu bo stopnja DDV na dobavo električne energije, zemeljskega plina, lesa za kurjavo ter na daljinsko ogrevanje za vse uporabnike v obdobju od 1. septembra letos do 31. maja 2023 znižana z 22 odstotkov na 9,5 odstotka.

Gre za enega od ukrepov za naslovitev draginje, je dejal in izpostavil, da znižanje DDV spremlja regulacija cen elektrike in plina, kar bo zagotovilo, da se bo znižanje DDV odrazilo v znižanju cen za končne uporabnike, ne pa v višjih trgovskih maržah. Sprejeto znižanje DDV na energente bo po navedbah državnega sekretarja v obdobju trajanja ukrepa pomenilo okoli 130 milijonov evrov manj proračunskih prihodkov. (STA)