Začetek avgusta prevroč tako kot junij in julij

0
346

Vsaj za naše razmere, saj smo še nekaj let nazaj le občasno zabeležili temperature 30 in več stopinj. Slednje so v zadnjih letih postale stalnica. Nov teden se bo začel s prijetno jutranjo svežino. Temperature se bodo tudi na Primorskem vsaj za krajši čas spustile pod 20 stopinj. Po nižinah vzhodne in osrednje Slovenije bo od 15 do 17 st. C, pri 11 stopinjah pa se bo živo srebro ustavilo v alpskih dolinah.

Po sončnem jutru se bosta čez dan izmenjavali sivina in modrina. Več oblačnosti bo popoldne, ko bo predvsem na severu Slovenije in na območju Snežnika lahko nastalo nekaj kratkotrajnih ploh in manjših neviht. Vročina bo tudi jutri najbolj izrazita na Goriškem in v Vipavski dolini. Ogrelo se bo do 34 st. C. Okoli 32 stopinj bo ob morju ter v osrednji in JV Sloveniji, nekoliko manj pa bo na severu. Pričakujemo od 27 do 30 st. C.

V gorah bo jutri sredi dneva in popoldne nastajala kopasta oblačnost, po najvišjih vrhovih bo lahko tudi megleno s kakšno ploho ali nevihto. Pihal bo SZ veter, ki bo v večjem delu gora šibak, nekoliko izrazitejši bo na območju Pohorja in vzhodnih Karavank.

V torek bo na vreme pri nas vplivala manjša višinska motnja, zato bo že dopoldne več oblačnosti. Popoldne bodo nastajale plohe in nevihte, lahko se bo razvilo tudi kakšno neurje. Sredina tedna bo spet bolj sončna, kakšna nevihta bo tudi nad hribi prej izjema kot pravilo. Vročina se bo stopnjevala. V sredo bodo temperature v večjem delu Slovenije okoli 32, v četrtek pa že blizu 35 st. C. Še za kakšno stopinjo bolj vroč bo petek, a bomo takrat že čutili vpliv nove hladne fronte, ki se nam bo bližala od SZ-da, zato lahko popoldne spet pričakujemo nastanek krajevnih neviht. (Rok Nosan)