četrtek, 25 aprila, 2024
DomaVremeLjubljano dobesedno zalilo in poplavilo

Ljubljano dobesedno zalilo in poplavilo

V večernih urah so nad Slovenijo začele nastajati močnejše nevihte z nalivi in vetrom. Večja nevihtna celica je dosegla tudi Ljubljano, kjer je v slabi uri (med 21. in 22. uro) padlo skoraj 90 litrov dežja na kvadratni meter. V dobri uri pa več kot 107 litrov. Že pred tem (okoli 18. ure) so močni nalivi in silovit veter povzročili težave v Prekmurju. Na območju Goričkega je padlo 93 litrov dežja na kvadratni meter. Severovzhodnik v sunkih dosega hitrost do okoli 50 km/h. O težavah poročajo tudi z območja Žalca in Celja.

Uprava za zaščito in reševanje RS poroča, da je ljubljanski regijski center med 8. in 24. uro prejel več kot 2.700 klicev občanov. Zalilo je več kot 500 različnih objektov, pa tudi ceste, parkirišča in podvoze, v visoki vodi je obtičalo več osebnih vozil. Ljubljanski gasilci so sporočili, da so do 6. ure zjutraj posredovali na 364 prijavljenih dogodkih.

Nevihtna linija se je po 22. uri pomaknila proti JV Slovenije, a je čez pol ure oslabela.

Po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) je na meteorološki postaji za Bežigradom med 21. in 22. uro padlo 96, skupaj pa kar 122 litrov dežja na kvadratni meter, kar presega celo 250-letno povratno dobo. Pred tem je bil najhujši naliv v naši prestolnici izmerjen 11. avgusta 1951, ko je v eni uri padlo 62 litrov dežja na kvadratni meter, največja 5-urna količina padavin pa je bila zabeležena 22. oktobra 2014, in sicer 113 litrov na kvadratni meter.

V prvem delu noči se bodo padavine od severa razširile nad večji del Slovenije, vmes bo tudi kakšna nevihta. Zapihal bo severovzhodni veter, na Primorskem burja. Do jutra bo dež marsikje že ponehal.

V četrtek bo na Primorskem delno jasno, pihala bo šibka do zmerna burja. Drugod bo dopoldne še oblačno, rahel dež bo povsod ponehal. Popoldne se bodo oblaki trgali. Jutranje temperature bodo od 9 do 14, na Primorskem okoli 17, najvišje dnevne od 14 do 19, na Primorskem do 24 °C.

V petek bo v zahodni Sloveniji pretežno jasno, drugod bo občasno nekaj več oblačnosti. Burja na Primorskem bo ponehala. V soboto bo povečini sončno z jutranjo meglo po nižinah. V nedeljo se bo krepil jugozahodni veter. Na zahodu bo občasno deževalo, drugod bo še suho vreme. (ARSO)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča