Zadnje o vrtcih in šolah

0
8962

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport, Simona Kustec, je  pojasnila, da se s ponedljekom znova odpirajo vsi vrtci v državi, osnovne šole za prvo triado za 34,4 odstotke vseh šolajočih, znova se odpirajo tudi šole s prilagojenim programov, srednje šole za dijake zaključnih letnikov in pa za maturante oz. tiste, ki bodo opravljali zaključni izpit, ter dijake od 1. do 3. letnika, ki jim pola organizira dodatno učno pomoč ali pridobivanje praktičnega znanja oz. veščin.

Šolska vrata se odpirajo tudi za tiste, ki moajo za prihodnje leto opraviti “aktivnosti prijavno-vpisnega postopka”, ter za izobraževanje odraslih.

Znova bodo lahko odprti tudi glasbene šole, zavodi za izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami ter višje strokovne šole, pa tudi vrata univerz, visokošolskih zavodov, študentskih in dijaških domov, je pojasnila ministrica.

Od ponedeljka 25. maja (ali pozneje) se lahko zopet odprejo tudi vrata za učence 9. razredov (za 17.806 učencev), tudi za tiste učence od 4. do 8. razreda, ki imajo učne težave oz potrebujejo prilagojene oblike in metode dela.

“Za vse učence in dijake, ki jih nisem posebej navedla, še naprej velja šolanje na daljavo,” je poudarila.

Za vse vzgojno-izobraževalne zavode veljajo priporočene smernice ministrstva za zdravje in NIJZ-ja za preprečevanje okužbe z novim koronavirusom.

Tako odpiranje vzgojno-izobraževalnega dela kot izobraževanje na daljavo bodo ves čas budno spremljali, je poudarila in dodala: “Verjamem, da se bomo vsi na vse morebitne težave odzivali profesionalno ter odgovorno, predvsem pa človeško, z razumevanjem, potrpežljivostjo in strpno.”

Vprašanja: Lahko zdaj gredo v šolo vsi otroci? Ali zaradi konca epidemije starši ne morejo več koristiti ukrepa varstva otrok, zlasti mlajših. So zakonsko sploh lahko sami doma?

Nevarnost širjenja in možnost okužbe še vedno ostaja. zato je zelo pomembno, da se obnašamo preventivno. Vsi ukrepi, ki sem jih navedla, ostajajo enaki kljuub včerajšnji odločitvi vlade, ker je to ta trenutek še vedno najbolj varno. V procesu priprave t. i. tretjega paketa podaljšujemo oz. predlagamo, da se bo plačilo iz strani države izvršilo za odsotnost vseh otrok v vrtcu do 30. 6.

Kako bodo šole obiskovali učenci sosednjih držav?

Zaradi varnostnih razlogov je ta hip sprejeta usmeritev, da otroci iz sosednjih držav, ki se šolajo v Sloveniji, nadaljujejo s prilagojenimi oblikami izobraževanja od doma.

Koliko otrok naj bi se v ponedeljek vrnilo v vrtce?

Približno polovica otrok v celi Sloveniji se vrača v vrtce, polovica jih ostaja doma, kažejo podatki, ki smo jih pridobili od ravnateljev.

V nekaterih vrtcih bodo zagotovo presegli priporočeno število otrok v skupini. Ali imate določeno za koliko največ lahko vrtci presegajo priporočeno število otrok v skupini?

Zanesljivo jih ne bo moglo biti toliko v skupini kot pred epidemijo, so pa to smernice, ki smo jih podali, verjamem, da bodo ravnatelji odgovorno poiskali rešitve, da se varstvo izvajalo varno in hkrati tudi profesionalno.

Koliko učencev prve triade naj bi se vrnilo v šole?

Ker je osnovnošolsko izobraževanje v naši državi obvezno, se v šole vračajo vsi učenci. Tisti, ki bodo ostali doma, bodo za to morali imeti ustrezna opravičila.

Kaj to pomeni za tiste, ki sodijo v rizične skupine? Kako naj z njimi ostanejo doma starši?

Za te skupine bo veljalo, da bodo dobili drgačna navodila in napotke za delo in ostali doma zaradi lastnega zdravja. Isto potem tudi zakonsko velja za njihove starše, da lahko koristijo delovno-pravne možnosti, ki so jim na voljo v takšnem primeru.

Nekaj ukrepov bomo predlagali tudi za podaljšanje v tretjem koronskem svežnju, s čimer jim bodo podaljšali veljavnost do 30. 6.

Koliko zaposlenih v vzgoji in izobraževanju bo ostalo doma? Kakšni so razlogi?

Razlogi so zdravstvene narave. Takšnih, ki se bodo vrnili na delo, je med 80 in 85 odstotkov vseh zaposlenih.

Glede smernic: Dejali ste, da gre za priporočila, zdaj pa odlok vlade navaja, da jih zavodi morajo upoštevati. Kaj je prav?

Gre za priporočljive smernice, ki naj jim sledijo, življenjskost pa pomeni, da so ravnatelji tisti, ki bodo ocenili, kako bodo njihovi zaposleni opravljali delo.

Zavedamo se številnih dilem, stisk, vprašanj. Vemo, da imajo različne skupine zelo različne poglede na vračanje v šolo, ponekod bi se vračali vsi, ponekod s ene bi nihče. Vendar zagotavljam, da smo v danih okoliščinah iskali – in verjamem, da našli – najbolj odgovorno rešitev za vse skupaj. V najbolj nemotenih okoliščinah nadaljujemo z vzgojno-izobraževalnim procesom v državi.

Zakaj ne smejo v šolo še vsi ostali otroci?

Ta trenutek je način, kakršnega bomo aktivirali v ponedeljek, najbolj varen za zdravje otrok in zahteva določene higienske zahteve in ustrezno razdaljo, novo kulturo obnašanja v razredih. Šole so ta trenutek sposobne na ta način odpeljati proces približno polovice svojih otrok. V šole se vrača polovica otroka. Če se bo vmes izkazalo, da je mogoče iz varnostnega vidika ukrepe še omiliti in sproščati, verjemite, bom prva, ki bo najbolj vesela, če bodo lahko šli vsi otroci nazaj v šole.

Kakšna navodila zdaj veljalo v šolah?

Veljajo ista navodila, kot so bila podana v sredo oz. že konec prejšnjega tedna.

Ali se lahko ravnatelji sami odločijo, da bodo ohranili pouk na daljavo?

V OŠ je pouk obvezen in zato je vsebina odloka zelo jasna in obvezujoča.

Kdaj se bodo učenci 4. razreda lahko vrnili v šole?

Ta hip se ne morejo vrniti. Ko se bodo, če se bodo lahko, boste o tem nemudoma obveščeni.

(MMC RtvSlo)

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj