Zagorelo blizu Slovenije, pri nas še vedno prepoved kurjenja!

0
199

Spet gori, tokrat v sosednji Italiji, v neposredni bližini Slovenije. Okoli poldneva je zagorelo pri Devinu. Zagorelo je za cestnim počivališčem, kjer je tudi bencinski servis. Ogenj se je razširil in se z vetrom širil proti Sesljanu. Vendar pa je italijanska civilna zaščita sporočila, da so padavine gasilcem pomagale omejiti požar, zaradi česar so prekinili s popolno evakuacijo bližnjega kampa.

Ne glede na zadnje padavin v Slovenije še vedno velja razglas velike požarne ogroženosti v naravi. Zelo velika požarna ogroženost naravnega okolja je v občinah Ankaran, Izola, Koper, Piran, Hrpelje-Kozina, Divača, Sežana, Komen, Postojna, Ilirska Bistrica, Pivka, Nova Gorica, Kanal, Brda, Šempeter Vrtojba, Miren-Kostanjevica, Renče-Vogrsko, Ajdovščina in Vipava. Na ostalih območjih države je Uprava RS za zaščito in reševanje razglasila veliko požarno ogroženost naravnega okolja.

Povsod po državi je v naravnem okolju poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, kuriti kresove, izven pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar ter izvajati ognjemete. Inšpektorat Republike Slovenije za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami in Policija bosta nad spoštovanjem razglasa oziroma upoštevanjem prepovedi izvajala poostren nadzor.