petek, 29 marca, 2024
DomaLokalnoZahteve slovenskih VDC

Zahteve slovenskih VDC

Na strateškem srečanju direktorjev Skupnosti VDC SLO, ki je potekal 4. junija v Ankaranu, so uspešno izvedli letno skupščino. Postavili so strateške usmeritve s ciljem, da v središču dejavnosti ostane uporabnik in ne institucije z zavestjo, da moramo svojci, različna društva in ostali deležniki, delovati povezano.

Na konferenci so sprejeli nekaj zahtev, ki so jih naslovili na pristojne institucije. Prva je ta takojšnja profesionalizacija Skupnosti VDC SLO, saj so od socialnovarstvenih organizacij edino VDC-ji tisti, ki je kljub večdesetletnem opozarjanju še vedno nimajo. Zahteve pristojnih so do njih takšne kot do profesionalnih skupnosti. Razvojni izzivi so vedno večji in tudi formalno povezano delovanje je ključno za razvoj.

Zahtevajo tudi takojšnje upoštevanje zakona o socialnem varstvu in ustreznega pravilnika, zagotovitev 100 odstotnega financiranja veljavnih kadrovskih normativov, zagotovitev stalnih investicijskih sredstev za nadomeščanje kombi vozil in ostalih osnovnih sredstev v storitvi vodenja, varstva in zaposlitve pod posebnimi pogoji, kjer nimajo priznane amortizacije.

Poleg tega so na skupnosti zahtevali zvišanje plač zaposlenih glede na plače osebnih asistentov. Zaposlen v VDC hkrati podpirajo npr. pet uporabnikov in več, popoldne pa ima vsak od teh uporabnikov osebnega asistenta, ki je bolje plačan od zaposlenega, ki skrbi v dopoldanskem času za peterico hkrati. Šofer v kombiju hkrati vozi tudi po 8 uporabnikov z različnimi zdravstvenimi tveganji, pa ima plačilo za 6 plačnih razredov nižje od osebnega asistenta.

Želijo si takojšnjo sistemsko vzpostavitev presoje koristi uporabnika, ki zapušča oz. zmanjšuje število ur prisotnosti storitev v VDC – vodenja, varstva in zaposlitve (prepogosto ne na lastno željo), zato da imajo svojci dovolj ur za zaposlitve kot osebni asistenti uporabnikov. Podpirajo možnost izbire uporabnika, ne pa vseh drugih namesto njega. Nujne so tudi spremembe zakonodaje na področju socialnega varstva, dolgotrajne oskrbe in zdravstva, ki morajo biti naprej usklajene.

V septembru 2021 nameravajo v Ljubljani organizirati vseslovenski posvet S teboj sem JAZ. Vodja sekcije direktorjev skupnosti VDC Slovenije dr. Špela Režun pravi: »Slovenska država, institucije, društva, pa tudi same družine oseb s posebnimi potrebami vse prevečkrat delujejo/mo po principu S teboj sem ti, ki osebi, ki ji nudijo podporo v življenju ne omogoča lastnega jaza.« (SVDC)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča