petek, 19 aprila, 2024
DomaSlovenijaZakaj stavka? Pojasnila

Zakaj stavka? Pojasnila

Razkola v družbi ni nikoli preveč, a samo hrabri, pošteni in pridni, praviloma nikoli ne podležejo, saj delajo odgovorno, predano, profesionalno.

V sindikatih, ki delujemo v dejavnostih zdravstva in socialnega varstva, smo za dne 16.2.2022 napovedali stavko v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva. Zavedamo se zahtevne situacije v kateri smo se vsi skupaj znašli v tem trenutku, pa vendar Vas z neizmerno mero spoštovanja prosimo, da razumete naše zahteve in pričakovanja.

Popolnoma razumemo, da je bila dosegljivost zdravstvenih in drugih storitev v zadnjih dveh letih izjemno okrnjena. To dejstvo gre pripisati predvsem epidemiji neslutenih razsežnosti, ki je verjetno nihče izmed nas ni pričakoval. Tako so se naši člani, zaposleni v zdravstvu in socialnem varstvu, znašli v primežu ukrepov, ki jih je velikokrat mimo mnenja stroke sprejemala Vlada RS, in je z enostranskimi potezami oteževala dostop tudi do zdravstvenih storitev. Zaposleni v navedenih dejavnostih so z nadčloveškimi napori skrbeli, da se sistem ni zlomil in se je ohranilo vsaj del standarda, ki ga vsi poznamo.

Na žalost je Vlada RS ponovno z enostranskimi potezami povzročila socialni nemir med zaposlenimi v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva, kar je sindikate, ki zastopamo te zaposlene potisnilo v kot in preostalo nam ni nič drugega, kot napoved stavke. Naredili bomo vse kar je v naši moči, da bo stavka potekala na način, da bo čim manj prizadela uporabnike naših storitev, hkrati pa izpolnila svoj namen.

V dokaz, da tokrat ne gre le za pogajanja o dvigih plač, da gre za ohranjanje načela enakosti in dostojnost vseh poklicev v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva zahtevamo:

1.Dvig vrednotenja delovnih mest v zdravstvu in socialnem varstvu primerljivo z delovnimi mesti zdravnikov in zobozdravnikov, za šest plačnih razredov, s čimer bi se zaradi enotnosti plač v javnem sektorju odpravila nesorazmerja pri vrednotenju med posameznimi delovnimi mesti in poklicnimi skupinami v skladu tudi z Dogovorom o nujnih ukrepih na področju plač v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva in nadaljevanju pogajanj (Ur. l. RS, št. 181/21).

2.Sprejem standardov in normativov v zdravstvu in socialnem varstvu, v skladu s Stavkovnim sporazumom med Vlado RS, SZSVS in SDZNS (Ur. l. RS, št. 80/2018) ter Sporazumom o razreševanju stavkovnih zahtev med Vlado RS in sindikati, vključenimi v Koordinacijo stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja (Ur. l. RS, št. 80/2018). Na nastale razlike med zaposlenimi v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva moramo glasno in odločno odreagirati in opozoriti na soodvisnost vseh zaposlenih v dejavnostih. S potezami, ki jih je vlada sprejemala tako v prvem delu pogajanj, za Aneks k KPZSV, kot tudi tekom dogajanj v januarju 2022, se ne moremo in ne smemo strinjati. Pozivamo vas, da skupaj odreagiramo odločno, enotno in solidarno in nas v naših prizadevanjih tudi podprete.

Ne zahtevamo nemogoče, nismo nehvaležni, ne grabežljivi, nismo nerazumljivi in predvsem verjamemo, da nismo v zmoti. Dnevno prejemamo mnoge klice podpore in zahvale za vse, kar v teh nemogočih razmerah zaposlenih v dejavnostih dnevno opravljajo, kanček tega razumevanja pa prosimo da nam namenite v sredo 16.2.2022, ko bo potekala največja stavka v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva. Tokrat bomo po dolgem času, vsi sindikati, ki zastopamo te zaposlene, delovali enotno, usklajeno in koordinirano. Med sindikati tako ni ne razkroja, ne razlik, zgolj pričakovanje, da se enkrat za vselej področje zdravstva in socialnega varstva sistemsko uredi.

Nasprotujemo razkroju javnega zdravstva, nasprotujemo dobičkarstvu med epidemijo in pričakujemo enako tudi s strani naših sogovornikov t. j. Vlade RS. V nasprotnem primeru, če se bo siromašenje javnega zdravstva nadaljevalo, nadpovprečne ravni našega zdravstva, ki ga potrjujejo različni mednarodni kazalci in dosežki na mednarodnem nivoju, ne bomo mogli ohraniti in strm padec v privatizacijo zdravstva je neizbežen.

Zaradi vsega navedenega Vas, cenjeni uporabniki, prosimo za razumevanje in podporo našim prizadevanjem ter se vam hkrati opravičujemo za vse morebitne nevšečnosti, ki Vam jih bo stavka povzročila, so še sporočili sindikati, ki se se zavzemajo za svoje pravice.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča