Zamenjava identitet: Svet celjske bolnišnice ni sprejel odstopov vodilnih

0
62

Zaradi zamenjave identitet pacientov je svet celjske bolnišnice na popoldanski seji odločal o odstopih strokovnega direktorja celjske bolnišnice Franca Vindišarja, direktorja bolnišnice Aleksandra Svetelška in pomočnice direktorja za zdravstveno nego Darje Plank. Odstopov po naših informacijah niso sprejeli. Do zamenjave bolnikov iz Trubarjevega doma upokojencev Loka pri Zidanem mostu je prišlo v triažnem prostoru urgentnega centra celjske bolnišnice, in sicer ob predaji bolnikov med reševalcema ZD Sevnica v triažo, je povedal vodja komisije za izredni strokovni nadzor Radko Komadina. Dejal je, da je eden izmed bolnikov umrl zaradi hude sepse.

Kot smo poročali, se je neljubi dogodek v Splošni bolnišnici (SB) Celje zgodil v sredo. O smrti pacienta, pripeljanega iz Trubarjevega doma upokojencev Loka pri Zidanem Mostu, so obvestili svojce drugega, ki je bil na zdravljenje pripeljan skupaj s prvim. Za napačno identifikacijo so izvedeli šele v sredo pozno popoldne, ko je bil umrli pacient že pokopan. Zato so svoje odstope ponudili  strokovni direktor celjske bolnišnice Franc Vindišar, direktor bolnišnice Aleksander Svetelšek in pomočnica direktorja za zdravstveno nego Darja Plank. Svet celjske bolnišnice, ki o tem odloča na popoldanski seji, po naših informacijah odstopov ni sprejel.

Strokovni direktor celjske bolnišnice v odstopu Franc Vindišar je na današnji novinarski konferenci sicer na vprašanje, zakaj je ponudil odstop, odgovoril, da je minister za zdravje Danijel Bešič Loredan ob četrtkovem obisku celjske bolnišnice dejal, da pričakuje odstop vodstva bolnišnice. Če minister ne bi izrazil takšnega pričakovanja, ne bi odstopil oz. bi počakal na izsledke notranjega nadzora, je še dejal Vindišar.

Zdravstveni inšpektorat je zaradi zamenjave identitete bolnikov v celjski bolnišnici uvedel inšpekcijski nadzor, izredni nadzor pa je napovedal tudi minister za zdravje Danijel Bešič Loredan. Ob tem je dejal, da bo prevzel odgovornost in tudi sam odstopil, če bi premier Robert Golob ocenil, da mora zaradi dogajanja odstopiti. A je Golob povedal, da ministrovega odstopa ne bi sprejel. (24ur.com)