petek, 19 aprila, 2024
DomaLokalnoZanimivo: v Novo mesto prihaja Knjižnica reči

Zanimivo: v Novo mesto prihaja Knjižnica reči

Že od nekdaj si izposojamo knjige, delimo pa si lahko tudi oblačila, športno opremo in semena. Zakaj si ne bi izposodili tudi vrtalnega stroja ali katerega drugega predmeta, ki ga potrebujemo le občasno? V Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto ob pomoči partnerjev vzpostavljajo Knjižnico reči, ki bo omogočala brezplačno izposojo predmetov za delo in prosti čas. 

 Izposoja predmetov predstavlja inovativen način trajnostnega ravnanja z dobrinami, hkrati pa je primer odgovornega potrošništva, saj ljudem omogoča uporabo reči, ki jih potrebujejo le občasno. Iz omenjenega razloga se tudi pri nas podobno kot drugod po svetu že pojavljajo prve knjižnice reči. Gre za neprofitne izposojevalnice najrazličnejših predmetov za delo in prosti čas, ki delujejo po principu souporabe in za uporabnike prinašajo številne koristi. S souporabo namreč prihranimo denar, saj nam marsikaterega predmeta, ki ga uporabljamo le nekajkrat letno, ni potrebno kupiti. Prihranimo tudi prostor, ki bi bil sicer namenjen skladiščenju, in hkrati pridobimo možnost, da predmet pred nakupom najprej preizkusimo.

Knjižnica reči bo zaživela v Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto v sodelovanju s partnerji, in sicer Območnim združenjem Rdečega križa Novo mesto, Društvom za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto in zavodom LokalPatriot ter ob pomoči društva Knjižnica Reči in družbe ZEOS, d. o. o. (v sklopu njihovega projekta Life Spodbujamo e-krožno).

V njej bodo v brezplačno izposojo nudili predmete, ki jih Novomeščani in Novomeščanke ter ostali obiskovalci knjižnice najbolj potrebujete. Zato vas prosijo, da jim pomagate narediti seznam najbolj zaželenih reči, ki bi si jih tudi sami želeli občasno brezplačno izposoditi, in do 8. maja izpolnite kratek vprašalnik, dosegljiv na povezavi https://forms.office.com/e/kvsyFUFFC0 ali fizično na lokacijah projektnih partnerjev.

S Knjižnico reči želijo spodbujati souporabo ter na ta način osveščati o pomenu trajnostnega razvoja, prispevati k boljšemu izkoristku naravnih virov, zmanjševanju števila odpadkov ter graditi zaupanje med ljudmi in s tem utrjevati skupnost ter medsebojno pomoč, hkrati pa omogočiti uporabo predmetov, ki si jih sicer ne bi mogli privoščiti, tudi posameznikom iz socialno šibkejših okolij. (Bojana Medle)

(foto: David Lotrič)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča