Zavrnili nelegalen uvoz argentinskih filejev osliča

Zavrnili nelegalen uvoz argentinskih filejev osliča

-
0 105

Uslužbenci Finančne uprave in Uprave Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin so v usklajeni akciji preprečili uvoz pošiljke dvakrat zamrznjenih ribjih filejev, ki bi lahko predstavljala možno tveganje za javno zdravje. Gre za 14.826 kilogramov zamrznjenih filejev osliča iz Argentine.

Finančna uprava RS (Furs) je Upravo Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) v aprilu obvestila o pošiljki 14.826 kilogramov zamrznjenih filejev osliča iz Argentine, ki naj bi bila neustrezna z zdravstvenega stališča in bi lahko predstavljala možno tveganje za javno zdravje.

Uslužbenci Finančne uprave so v ustreznost pošiljke posumili zaradi neusklajene dokumentacije ter nesorazmerno dolgega časa od datuma odpreme pošiljke iz države ulova do prihoda pošiljke v Luko Koper.

Po zavrnitvi so pošiljko odpremili nazaj v Argentino, kjer so zanjo izdali nov veterinarski certifikat. Pošiljko je argentinski trgovec kasneje prodal kupcu v Sloveniji, ponovno so jo preložili, tokrat že v tretji kontejner, s katerim je v aprilu 2016 prispela v Luko Koper.

Zaradi suma v ustreznost pošiljke so uslužbenci Fursa opravili preverjanje ustreznosti in pristnosti predloženega potrdila o ulovu ter z mejno veterinarsko službo uskladili potek nadaljnjega preverjanja. Skupni fizični pregled blaga je potrdil sume, saj so bile na določenem številu kartonov jasno videne sledi ponovnega zamrzovanja, zaradi česar je UVHVVR v maju pošiljko uradno zavrnila. Zaradi tveganja v ponovni poizkus vnosa oporečnega blaga na ozemlje EU so o zavrnitvi prek ustreznih informacijskih sistemov na nivoju EU obvestili carinske in veterinarske službe ostalih članic EU. Ocenjena vrednost prikrajšanih dajatev znaša več kot 1,3 milijona evrov.