petek, 26 aprila, 2024
DomaKronikaZdravniki obsojeni na zaporne kazni

Zdravniki obsojeni na zaporne kazni

Senat Okrožnega sodišča v Ljubljani je odločilo, da so obtoženi zdravniki Vane Antolič, Rok Vengust, Samo Karlo Fokter in Robert Janez Cirman krivi nedovoljenega sprejemanja daril od podjetja Emporio Medical, pri katerem so zdravniki za protiuslugo še naprej naročali medicinski material določenega proizvajalca. Nekdanji komercialist v podjetju Emporio Medical Darko Žafran pa je kriv nedovoljenega dajanja daril. Sodba še ni pravnomočna, tako obramba kot tožilstvo sta že napovedala pritožbo.

Začetek dogajanja v aferi korupcije v zdravstvu sega v leto 2013, ko so decembra kriminalisti opravili preiskave na skoraj 60 naslovih po vsej državi. Tožilec Iztok Krumpak je vsem obtoženim ponudil, da bi v primeru priznanja krivde zanje zahteval nižjo kazen, česar pa ni storil nobeden od njih.

Sodišče je Antoliču izreklo leto in šest mesecev zaporne in 8100 evrov denarne kazni. Cirmanu je izreklo tri leta zaporne in 20.000 evrov denarne kazni, Fokterju deset mesecev zapora in 6000 evrov denarne kazni ter Vengustu dve leti in dva meseca zapora in 15.000 evrov denarne kazni. Žafranu je naložilo 10.000 evrov kazni ter eno leto in šest mesecev zapora.

Cirmanu, Fokterju in Vengustu je sodišče izreklo še odvzem prejete nedovoljene nagrade, in sicer okoli 53.000 evrov Cirmanu, 6000 evrov Fokterju in skoraj 33.000 evrov Vengustu. Ni pa sodišče izreklo začasne prepovedi opravljanja poklica, kot je za zdravnike predlagalo tožilstvo. (STA)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča