sobota, 20 aprila, 2024
DomaSlovenijaŽe govorijo o uvedbi pogoja PC za vse

Že govorijo o uvedbi pogoja PC za vse

Minister za zdravje Janez Poklukar je predstavil aktivnosti v zvezi z nacionalnim razpisom za izboljšanje dostopnosti do zdravstvenih storitev. Ministrstvo je do zdaj podpisalo pogodbo s 57 izvajalci, ki bodo opravili določene posege, na katere pacienti čakajo nedopustno dolgo. Opozoril je, da trenutne razmere v zdravstvu, povezane z epidemijo, čakalne dobe še podaljšujejo, številni posegi in pregledi pa so odpovedani.

Strokovna skupine je predlagala pogoj PC (preboleli in cepljeni) za vse državljane, ko bi bili zapolnjeni dve tretjini razpoložljivih intenzivnih postelj za covidne bolnike. Minister za zdravje je dejal, da bodo predlogu, če bo potrebno, sledili.

Kot je pojasnil, bodo bolnišnice dosegle dvotretjinsko zasedenost intenzivnih postelj pri približno 150 zasedenih posteljah. Gre za ukrep, ki bi bil sprejet z namenom preprečiti zlom zdravstva, je opomnil. “Iz epidemioloških številk je razvidno, da ima pogoj preboleli, cepljeni, testirani (PCT) pozitivne učinke,” je pojasnil in izrazil upanje, da se bodo nekoliko nižje številke okuženih s koronavirusom v naslednjih dneh pričele kazati tudi v upadanju hospitaliziranih zaradi covida-19.

Glede učinkovitosti pogoja PC pa je dejal, da ta še ni uveljavljen, zato ga še ne more komentirati. Ustavno sodišče, ki je že prejelo številne pobude za presojo ustavnosti tega odloka, pa je sporočilo, da bo nekatere obravnavalo absolutno prednostno, je razvidno iz dopisa sodišča, ki ga je na Twitterju objavil Sindikat policistov Slovenije, eden od pobudnikov. (STA)

Prejšnji članek
Naslednji članek
Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča