torek, 7 maja, 2024
DomaSlovenijaZelena luč za brezplačna kosila za vse osnovnošolce

Zelena luč za brezplačna kosila za vse osnovnošolce

Po predlogu Inštituta 8. marec bi se novelo zakona o šolski prehrani in spremembo zakona o osnovni šoli, s katerima bi uvedli brezplačna kosila za vse osnovnošolce, začelo uveljavljati 1. januarja 2024, a je odbor DZ za izobraževanje, znanost in mladino na današnji seji sprejel vladno dopolnilo, po katerem bi se spremembe začele uresničevati septembra 2027.

Vlada je namreč opozorila, da veliko šol prostorsko in kadrovsko ni pripravljenih na takšno povečanje števila kosil, do česar bo po uveljavitvi sprememb zagotovo prišlo, zato želijo z zamikom začetka uporabe zakona šolam dati možnost, da se ustrezno pripravijo.

Je pa odbor za to, da bi ublažil stiske otrok iz socialno šibkejših družin, še pred septembrom 2027 na predlog koalicije v zakon vnesel določilo, s katerim je dvignil cenzus za subvencioniranje kosil. Tako naj bi bili z novim šolskim letom do brezplačnega kosila upravičeni vsi otroci, katerih starši so uvrščeni do vključno četrtega dohodkovnega razreda. Otroci, katerih starši so v petem dohodkovnem razredu, pa bi imeli pravico do 50-odstotne subvencije. Po besedah Tatjane Greif (Levica) želijo s tem ublažiti stiske tistih, ki se trenutno nahajajo na meji, ko bi jim pripadala subvencija.

Mojca Lukan iz Inštituta 8. marec je sicer poslance pozvala, da bi že z naslednjim šolskim letom razširili subvencije, da bodo tudi otroci, ki prihajajo iz družin, ki so pod ali tik nad pragom revščine, upravičeni do brezplačnega kosila v osnovni šoli. Koalicija je predlagala, da se to zgodi šele v šolskem letu 2024/2025, torej je leto kasneje. (STA)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča