Zelo okusno in prijazno kosilo v Hotelu Grad Otočec

10
1553

Prav veseli smo, ko lahko poročamo o dobrih kuharjih in strežnem osebju, ki se se zavedajo svojega poslanstva in nas lahko s svojim izborom in pripravo jedi, pristopom in ponudbo pijač, preprosto razvajajo. Minulo soboto so v grajski kuhinji krkinega Hotela Grad Otočec gostili 9. Déjeuner Amical oz. deveto gastronomsko okušanje oz. prijazno kosilo, ki se ga je udeležila ekipa Chaîne des Rôtisseurs oz. poznavalci kulinarike. In chef kuhinje krkinega Hotel grad Otočec, Nejc Ban, je s svojo ekipo, navdušil goste z izbranimi jedmi, pripravljenimi s tenkočutnostjo za razvajanje brbončic, ki jih ponuja okolica in dolenjska lepotica. V nedrjih Krke so se strokovnjaki združenja Chaîne des Rôtisseurs,  najstarejšega, največjega in najimenitnejšega mednarodno združenje, ki ohranja in razvija umetnost kuhanja, kulturo obedovanja, kulturo do enologije in spoštovanje etnologije, prepustili kuharskemu in strežnemu osebju Hotela Grad Otočec.

Ob tem dodajmo zapis prof. dr. Janeza Bogataja, čisto na koncu pa še ponujene dobrote.

Kako smo kosili na Otočcu?

Če se potomcem nekdanjih lastnikov gradu Otočec, namreč italijanskim grofom Margherijem, kdaj kolcne, se jim je verjetno danes, t.j. 26. avgusta 2017, ko sta nam kuharska in strežna ekipa gradu pripravili odlično kosilo. To je bilo že naše deveto srečanje v tem biseru slovenskega turizma, ki ga uspešno usmerja novomeška Krka. Odkar se družimo na večerjah ali kosilih tudi v tem okolju preseneča srečna roka, ki jo imajo pri Krki glede glavnih kuharskih mojstrov ali ˝chefov˝. Kar nekaj se jih je že izmenjalo in vsak nas je zares pozitivno presenetil. Tudi tokratni Nejc Ban, ki je s svojo ekipo pripravil kosilo, v katerem bi težko izbral le nekaj dobrih krožnikov, ker so bili vsi odlični. Torej celotni meni je deloval uravnoteženo in hkrati stopnjevano, tudi vinska podpora je bila primerno izbrana. Po pozdravu in osvežitvi s pletersko penino smo se posedli v senco pod krošnje ob grajskem zidu. Najprej so nam postregli z odlično predjedjo, pri kateri sta poleg postrvjega zvitka navdušila sorbet rdeče pese in skuta, ki je bila dimljena v malinovem želeju. Že pri tem krožniku moram poleg okusnosti še posebej poudariti oblikovanje jedi. To je bila potem značilnost prav vseh krožnikov, ki so sledili. Sledila je koruzna juha, vabljiva po svoji barvi in še bolj z okusom. Izjemen raviol z lisičkami in s špinačno kremo je bila naslednja topla predjed. Potem so nam postregli s sorbetom iz vinogradniških breskev in ploščico metinega želeja. To osvežilo je pripravilo naša čutila in želodec za glavno jed, ki je bila izjemna. Pečene jagnječje zarebrnice, ob njih pa na tanke trakove narezana sveža zelenjava, ki so jo v kuhinji položili na korenjev pire. Usklajeno barvno kombinacijo krožnika je dopolnjeval ocvrt skutin zvitek z jurčki v peteršiljevih drobtinah. Na krožniku ni bilo nobenih nepotrebnih kapljic, vijug, raznih prahov, dimov in druge nepotrebne navlake, ki sicer v slovenskih restavracijah pogosto deluje zgolj dekorativno, namesto, da bi sooblikovala seštevek okusov. To kapljanje in druge čečkarije po krožnikih sedaj prodirajo celo na nekatere turistične kmetije, kar je dokaz naše kulinarične zaostalosti(!). Sladica je bila sestavljena iz dveh sestavin, vendar obe iz muškatne buče. Na koncu so nam prinesli še male črne kornete, napolnjene z izjemno okusnim borovničevim sladoledom in seveda kavo.

Ponovno naj poudarim, da ekipi zaslužita vso pohvalo, prav tako tudi Krka, ki skrbi, da imamo vsaj en grad v Sloveniji dostojno urejen in nam ob gostinski ponudbi ni nerodno. Navsezadnje se tudi zato tukaj enkrat na leto zbiramo članice in člani Chaîne des Rôtisseurs Slovenija. Prof. dr. Janez Bogataj

IN ŠE PONUJENA DOBROTE

Na trati ob zeleni Krki, tu nas nič ne moti; niti krti!

Pozdravi iz grajske kuhinje

Različne dolenjske dobrote ob reki Krki

Osvežilne pijače in penina

Kuhar jih je lovil že od zgodnjega jutra

Potočna postrv pokuhana z zeliščno skuto, dimljena v malinovem želeju,

postrvje rezine in sorbet rdeče pese

Kartuzija Pleterje sivi pinot, 2011, suho

Kljub letošnji suši nekaj koruze

Koruzna juha z ajdovimi ocvrtki

Kartuzija Pleterje sivi pinot, 2011, suho

V spomin na prvotne lastnike gradu Otočec

Ravioli z lisičkami, špinačna krema

Bagueri chardonnay, 2011, suho

Dokaz, zakaj ne vidimo nobenega jagenjčka na trati

Jagnječja zarebrnica, sveža zelenjava, korenjev pire,

ocvrt skutin zvitek z jurčki v peteršiljevih drobtinah

Marjan Simčič modri pinot selekcija, 2014, suho

Kdo tam poje

Duet muškatne buče

Kovačič traminec, 2013, suhi jagodni izbor, sladko

Kava

Naklofen od Krke je za bolečino, na Otočcu teh nimamo težav: vsa ekipa je odlična, strežna, vina so izbrana in prijetno nežna! Pri tem naj še dodamo, da združenje goji in neguje vsesplošen odnos do kulture, gostoljubja, druženja, prijateljstva ter željo do raziskovanj in potovanj.

 

 

 

 

 

 

10 KOMENTARJI

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj