Zelo vetroven začetek tedna

0
211

Že drugič v tem mesecu nas čaka nevarno vremensko dogajanje. Če je severni veter sredi tedna največ težav povzročal v krajih pod Karavankami in Kamniško-Savinjskimi Alpami, tokrat najbolj burno dogajanje pričakujemo na severovzhodu in v višjih legah.

Že danes je zelo vetrovno na severu oz zahodu Evrope in v krajih na severni strani Alp, kjer najmočnejši sunki zahodnika po nižinah dosegajo okoli 120, v višjih legah pa tudi nad 150 km/h. Zelo močan veter marsikje spremljajo obilne padavine, ponekod nastajajo tudi nevihte, nevarne razmere so tudi na Severnem morju.

Vzrok za burno dogajanje je velika razlika v zračnem tlaku med Severno in Južno Evropo, ki jo je povzročil zelo globok in obsežen ciklon. Ta se je že včeraj začel poglabljati v bližini Islandije, danes pa se je ob nadaljnji krepitvi s svojim središčem prek severnega dela Britanskega otočja pomaknil proti Skandinaviji. Skladno z njegovim pomikom in poglobitvijo se širi tudi območje močnih vetrov.

Jugozahodnik se bo dopoldne še nekoliko krepil in bo sredi dneva v SV Sloveniji ter na Kočevskem in Notranjskem v sunkih dosegal od 70 do 100, v višjih legah pa tudi nad 110 kilometrov na uro. Na teh območjih so možni vetrolomi večjih razsežnosti. Drugod po Sloveniji bo vetra nekoliko manj, najvišje hitrosti bodo predvidoma od 50 do 70 kilometrov na uro.

V zahodni, južni in osrednji Sloveniji bo jutri oblačno z občasnim dežjem, na vzhodu pa bo do večera še suho in deloma sončno. Zvečer bo ob prehodu fronte deževalo v večjem delu države, ponekod bo lahko tudi zagrmelo. Najtopleje bo v vzhodni Sloveniji, kjer se bo ogrelo do 15 st. C. Ob morju bo 13 st. C, drugod bomo izmerili od 7 do 12 st. C.

Najkasneje do torka zjutraj bo JZ-dnik povsod ponehal, ponekod bo prehodno zapihal šibak do zmeren SZ-nik. Oblačnost se bo hitro spreminjala, nastalo bo nekaj kratkotrajnih ploh. Malo več dežja nam prinaša sreda, ko se bo prehodno tudi nekoliko ohladilo. V četrtek bo suho in deloma sončno, v petek pa bodo padavine spet verjetnejše. (Rok Nosan)

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj