Zimska jutra in topli popoldnevi

Zimska jutra in topli popoldnevi

-
0 67

Smo v zadnji tretjini marca, ko smo doživeli tako zimski preblisk s padavinami. Dež in sneg,  slednja sta lepo namočila zemljo in spet sončni dnevi z višjimi temperaturami, pa so še dodatno pospešili vegetacijo. A jutranji mraz je že terjal davek. In če kopriva ne pozebe, pa so bile nižje jutranje temperature usodne za nekatero sadno drevje. In še dve jutri bosta neusmiljeni.

Sever Evrope bo jutri pod vplivom ciklona, ki bo prinašal hladen in vlažen zrak, zato bo tudi po nižinah večinoma snežilo. Nad Alpami se bo zadrževalo območje visokega zračnega tlaka, ki bo tukaj vztrajalo do nedelje. Padavine bodo daleč stran od nas, tako da bo konec tedna povsem pomladni.

Pred nami je povsem jasna noč, burja na Primorskem bo večinoma ponehala, tudi v preostalem delu Slovenije bo ozračje ponoči mirno, zato se bo močno ohladilo. V alpskih dolinah bo do -6 stopinj, nič kaj ugodne pa ne bodo temperature tudi na Goriškem in drugje po Sloveniji, saj bo pod ničlo. In sicer minus 2 stopinji bo v Prekmurju, na Štajerskem, Koroškem, v Posavju na Dolenjskem in v Beli krajini. V osrednjem delu Slovenije bo minus 1, ob morju bo topleje, do 3 stopinje. Petek bo sončen, dopoldne se bo hitro ogrelo, sredi dneva pa se bo na nebo prikradlo nekaj visoke koprenaste oblačnosti.

Po zimskem jutru, bo čez dan zelo toplo, topleje kot v četrtek. Na Goriškem se bo ogrelo do 21 stopinj Celzija. V večjem delu Slovenije pa bo od 16 do 18 stopinj in to brez vetra. Srečnih 13 bo v Alpskih dolinah.

Tudi za obisk gora bo vreme odlično, sončno bo in suho. A že jutri se bo se bodo temperature povsod povzpele nad ničlo. Na 1500m bo 6, na 2500m pa 2 stopinji Celzija, bo pihal šibak vzhodni veter. V Julijcih in Zahodnih Karavankah je nevarnost proženja plazov še 3. stopnje, v preostalem delu naših gora večinoma druge. Snežna odeja se stabilizira in nevarnost plazov se počasi zmanjšuje.

Sončno in toplo vreme bo tudi v soboto. Zjutraj bo 0 stopinj, do popoldneva se bo ogrelo za okoli 20 stopinj. Sončna in še nekoliko toplejša bo nedelja, marsikje bo do 20 stopinj, popoldne se bo oblačnost povečala. V začetku tedna nas bo prešla hladna fronta in nam prinesla nekaj padavin ter precej nižje temperature. Za količino padavin pa smo danes še predaleč. (Aleš Satler)