torek, 16 aprila, 2024
DomaGospodarstvoŽito o usodi Dolenjskih pekarn

Žito o usodi Dolenjskih pekarn

Pred dnevi smo poročali, da bodo prihodnji mesec zaprli edino večjo pekarno v Novem mesto oz. nekdanje Dolenjske pekarne, ki so zadnja leta pod okriljem Žita oz. Podravke. Vprašanja smo naslovili na podjetje, poslali so nam odgovore.

Od izbruha pandemije koronavirusa Žito posluje v zahtevnih razmerah, ki pomembno vplivajo na poslovanje. Sama pandemija in njen vpliv na gospodarstvo ter življenjske navade sta že negativno vplivala na poslovanje in rezultate, temu pa od sredine lanskega leta sledita dvigovanje cen žita in drugih stroškov ter rast inflacije. Namesto umiritve teh trendov in stabilnejšega okolja v letošnjem letu, je začetek krize v Ukrajini prinesel nove negotovosti in še večjo rast cen pšenice in energentov. Jasno je, da takšne okoliščine zahtevajo prilagoditve poslovanja, da bi vse te negativne vplive čim bolj ublažili. Hkrati pa nadaljujemo z razvojem Žita, da zagotovimo njegovo dolgoročno vzdržnost in uspešnost.

V prihodnjem obdobju načrtujemo koncentracijo pekarske proizvodnje Žita na treh lokacijah, z namenom povečanja produktivnosti in donosnosti. V ta projekt posodobitve proizvodnih linij bomo že letos vložili 10 milijonov evrov, kar je pomembna in velika naložba, ki je v Žitu ni bilo že nekaj desetletij. To dejstvo najbolje potrjuje zavezanost njegovi nadaljnji krepitvi in razvoju v najmočnejšega ponudnika pekarstva v jugovzhodni Evropi.

Pri ostalih proizvodnih programih Žita bo optimizacija, ki se je v opravljenih analizah izkazala za najboljšo in stroškovno najučinkovitejšo rešitev, izvedena na ravni Skupine Podravka. Proizvodna linija za testenine v Ljubljani je dotrajana in jo je treba zamenjati s sodobnejšimi zmogljivostmi, vendar sedanja linija nadaljuje s proizvodnjo do nadaljnjega.

Vse poslovne prilagoditve se bodo izvajale z namenom ustvarjanja dolgoročno stabilnih temeljev za dobičkonosno poslovanje Žita. Kot posledica vseh teh aktivnosti, ki se bodo odvijale med letom, bo to za nekatere zaposlene rezultiralo tudi v odpovedih delovnega razmerja, ali v možnosti prerazporeditve na druga delovna mesta, tudi upokojitve.

Zagotovo pa postopoma, odgovorno, v dogovoru s sindikati in z izplačanimi ustreznimi odpravninami v skladu z zakonodajo. Ker pogovori še potekajo in se pri tem zasleduje cilj zagotavljanja upoštevanja vseh vpletenih strani, ne moremo podajati več informacij, kot smo jih komunicirali doslej. Zato tudi ne želimo in ne moremo špekulirati s konkretnimi številkami, saj želimo doseči čim boljši izid za zaposlene, in to le na način, ki je predhodno usklajen in dogovorjen z vsemi internimi deležniki, so še pojasnili v podjetju.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča