petek, 29 marca, 2024
DomaLokalnoŽiva Falkner v 1/4 finalu ITF Otočec

Živa Falkner v 1/4 finalu ITF Otočec

Po dveh dnevih spremenljivega in deževnega vremena smo danes pričeli z dvoboji glavnega dela žreba ITF 25.000 USD turnirja na odlično pripravljenih igriščih Teniškega centra Otočec. Živa Falkner (TK KRKA OTOČEC) je po včerajšnji zmagi, danes (četrtek, 27. maj) odigrala še eno maratonsko etapo in po štirih urah zasluženo zmagala in se uvrstila v četrtfinale.

Že v prvem terminu smo gledali kar tri slovenske dvoboje. Na igrišču številka 2 sta se pomerili Alice Rame (FRA) in Pia Lovrič. Na žalost je Francozinja, trenutno 383. igralka na svetu, upravičila vlogo favorita in zmagala 6:4 in 6:2. Rezultat dejansko ne pokaže pravega dogajanja na igrišču, saj je Pia ves čas držala korak z izkušeno nasprotnico in le nekaj točk, ki bi se lahko končale tudi drugače, je odneslo slovensko zmago.

Na sosednjem igrišču številka 3 smo gledali vrhunski tenis. Novomeščanka Živa Falkner (TK KRKA OTOČEC), trenutno 752 na WTA lestvici se je pomerila z Rusinjo Sofijo Lansere, trenutno na 313. mestu WTA lestvice. Dvoboj je se pričel izenačeno, vendar je že  v sredini niza Živa prevzela pobudo in povedla 4:2. Rusinja je izenačila na 4, potem pa smo gledali pravo malo dramo v deseti igri. Živa je na servis nasprotnice povedla 15:40 in si priigrala dve zaključni žogici za prvi niz, vendar je Rusinja z odličnimi servisi to ubranila in si priigrala žogico za izenačenje na 5. ob bučni podpori gledalcev pa je Živa uspela obrniti in s tremi zaporednimi točkami osvojila prvi niz. To je samo še dvignilo raven njene igre in v drugem nizu smo gledali enosmerni promet. Živa je z ostrimi udarci z osnovne črte popolnoma razorožila tekmico in prepričljivo dobila drugi niz s 6:1.

Istočasno smo na igrišču številka 4 spremljali dvoboj druge domače igralke, Nike Zupančič, proti 19. mladinki sveta, Matildi Mutavdzic iz Velike Britanije. Tudi Nika je dvoboj pričela z izenačenimi igrami do 2:2, potem pa dvignila tempo igre in povedla s 5:2. Nasprotnica je še uspela znižati rezultat na 5:3, potem pa je Nika z odlično igro zaključila 9. igro in prvi niz v svojo korist s 6:3. Tudi njej je je to dalo krila in v drugem nizu je še stopnjevala svojo igro. Močni udarci z osnovne črte ter pravočasni izhodi na mrežo so prinašali točke v valovih in kmalu je bilo na semaforju prepričljivih 5:1. Nekaj trenutkov manjše zbranosti je nasprotnica hitro izkoristila in znižala na 5:3, vendar je v 9. igri Nika z odličnimi servisi in neubranljivimi udarci pripeljala tekmo h koncu in dokazala, da sodi v vrhunski tenis.

Tudi v nadaljevanju sporeda smo spremljali odličen tenis in napete dvoboje. Američanka Allie Kiick, prva nosilka je zaključila svoj dvoboj med prvimi in gladko odpravila Kanadčanko Dabrowski. Kmalu za njo je svoj dvoboj končala tudi ena od najboljših svetovnih mladink, Alexsanda Vecic iz Nemčije, ki je premagala Hrvatico Leo Boškovič. Najbolj zanimive dvoboje pa smo spremljali v popoldanskem sporedu. Na igrišču številka 2 je potekal hrvaški dvoboj med Ivo Primorac in Teno Lukas, sicer 5. nosilko in 274. igralko sveta. Po gladki zmagi Primorčeve v prvem nizu  se je Lukasova vrnila z zmago v drugem, v tretjem pa smo gledali pravi ognjemet močnih udarcev in tudi nekaj ostrih pogovorov med igralkama, na koncu pa je bolj mirne živce ohranila Primorčeva in se uvrstila v drugi krog.

Prava drama pa je potekala na sosednjem igrišču številka 3. Pomerili sta se Dalila Jakupović, nekoč že 69. igralka na svetu in Ciprčanka Serban, danes 343. igralka sveta. Že prvi niz, ki ga je Jakupovičeva dobila s 6:4 je prinesel veliko preobratov. V drugem nizu se je igra preobratov nadaljevala, Serban je povedla s 3:1, nato se je Jakupovičeva vrnila in povedla s 5:3. Na servis nasprotnice si je priborila  zaključno žogo, vendar se Ciprčanka ni predala. Z vztrajno igro z osnovne črte je povedla s 6:5 in po izenačenju na 6 dobila podaljšano igro s 7:4. Igra v valovih se je nadaljevala tudi v tretjem nizu. Jakupovičeva je s serijo odličnih udarcev hitro povedla s 4:0 in imela servis. Nato se je Serbanova vrnila v igro in znižala prednost na 3:4. V osmi igri smo gledali pravi mali maraton, saj sta obe igralki imeli več priložnosti za osvojitev igre. Po devetem izenačenju pa je Jakupovičeva osvojila to igro in potem s svojim servisom zmagala po več kot dveh urah igranja.

S tem razburjenj na Otočcu še ni bilo konec. V predzadnjem dvoboju dneva je v dvojicah v paru z Matildo Mutavdzic nastopila Živa Falkner. Začeli sta silovito in v prvi igri takoj odvzeli servis nasprotnicama brez izgubljene točke. V nadaljevanju smo gledali precej bolj izenačen dvoboj, ki se je drugi polovici prvega niza prevesil na stran Kolarjeve in Zarycke, ki sta prvi niz dobili s 6:3. V drugem nizu sta Falknerjeva in Mutavdziceva, pred dvema letoma polfinalstki odprtega prvenstva Avstralije za mladinke, še dvignili nivo igre in brez večjih težav dobile drugi niz s 6:2. Na vrsti je bila podaljšana igra do 10. Že takoj na začetku sta mladi igralki prevzeli pobudo, povedli z dvema točkama razlike in prednost obdržali do konca. Zmaga s 10:6 in vstopnica v četrtfinale dvojic.

V četrtek se turnir nadaljuje z dvoboji osmine finala. Ob deseti uri bosta nastopili obe Dolenjki, Živa Falkner bo imela za nasprotnico Ivo Primorac, Nika Zupančič pa Romunko Ioano Rosca, ki je pripravila presenečenje z zmago nad drugo nosilko turnirja Aiavo iz Avstralije.

V popoldanskem sporedu bo nastopila Dalila Jakupović v dvoboju z Anastasio Zarycko. V konkurenci dvojic bosta v četrfinalu nastopili Maja Makorič in Kristina Novak proti Boškovič in Serban, Falkner-Mutavdzic pa proti Italijankama Rosatello-Di Sara.

Več informacij o razporedu igranja ter spletni prenosi tekem pa na www.tenis-krka.org.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča