nedelja, 5 maja, 2024
DomaŠportZnan ducat košarkarjev za SP

Znan ducat košarkarjev za SP

Slovenska moška košarkarska reprezentanca se v torek seli v Tokio, kjer bo opravila sklepni del priprav pred začetkom svetovnega prvenstva. Pred odhodom je selektor Aleksander Sekulić določil dvanajsterico, ki bo v Aziji branila slovenske barve. Kot zadnjima se je zahvalil Jordanu Morganu in Aljažu Kuncu.

Svetovno prvenstvo bo od 25. avgusta do 10. septembra na Filipinih, Japonskem in v Indoneziji. V prvem delu bo med 25. in 30. avgustom vsaka izmed reprezentanc odigrala tri tekme skupinskega dela. Slovenci se bodo kot nosilci skupine F na japonskem otoku Okinawa v soboto, 26. avgusta pomerili z Venezuelo, v ponedeljek, 28. avgusta z Gruzijo ter za konec uvodnega skupinskega dela v sredo, 30. avgusta še z Zelenortskimi otoki. Vse tekme slovenske reprezentance se bodo začele ob 20.30 uri po lokalnem, oziroma 13.30 uri po slovenskem času.

V drugi del tekmovanja bosta napredovali najboljši dve ekipi iz vsake skupine. V tem delu se združujejo skupine A in B (v novonastalo skupino I), C in D (v skupino skupina J), E in F (v skupino K) ter G in H (v skupino L). Reprezentance, ki si napredovanja ne bodo priigrale, se bodo borile za razvrstitev od 17. do 32. mesta (novonastale skupine M, N, O in P). Vsi rezultati odigranih tekem iz prvega dela se prenašajo v drugi del, med 31. avgustom in 3. septembrom pa bodo reprezentance odigrale še dve tekmi z reprezentancama, s katerima se niso pomerile v uvodnem delu prvenstva.

V četrtfinale 19. svetovnega prvenstva, ki bo v Manili, bosta napredovali po dve najboljši reprezentanci iz skupin I, J, K in L, preostale ekipe pa bodo od 9. do 16. mesta razvrščene po uradnih Fibinih pravilih. Četrtfinalni dvoboji bodo na sporedu 5. in 6. septembra, polfinalna obračuna 8. septembra, tekma za tretje mesto in veliki finale pa 10. septembra.

Slovenija bo četrtič udeleženka turnirja najboljših reprezentanc na svetu. Prvič je nastopila leta 2006 na Japonskem, 2010 je igrala v Turčiji, 2014 pa v Španiji. Na 19. izvedbi svetovnega prvenstva bodo dres s slovenskim grbom nosili:

4 – ŽIGA SAMAR

6 – ALEKSEJ NIKOLIĆ

7 – KLEMEN PREPELIČ

10 – MIKE TOBEY

11 – JAKA BLAŽIČ

15 – GREGOR HROVAT

27 – ŽIGA DIMEC

30 – ZORAN DRAGIĆ

32 – BINE PREPELIČ

33 – GREGOR GLAS

55 – JAKOB ČEBAŠEK

77 – LUKA DONČIĆ (kapetan)

(KZS)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča