petek, 19 aprila, 2024
DomaSvetZnanstveniki: kavarne na prostem so varne

Znanstveniki: kavarne na prostem so varne

Če v Sloveniji še vedno vztrajajo, da so maske na prostem obvezne, pa so znanstveniki iz Irske in Anglije v svojih raziskavah potrdili rezultate iz ZDA. Zunanje dejavnosti so same po sebi varne. Tveganje za okužbo na prostem je zanemarljivo. Izpostavili so celo kavarne in lokale, češ da so terase varne. Znanstveniki poudarjajo, da na prostem večino virusa odpihne in se razredči v vetru kot cigaretni dim, razen če ste res v neposredni bližini okuženega.

Raziskave z Irske namreč kažejo, da so od začetka epidemije do 24. marca letos od 232.164 okuženih zabeležili le 262 primerov okužb, kjer so se posamezniki okužili na prostem. To predstavlja 0,1 odstotka vseh okuženih. Po podatkih Nadzornega centra za varovanje zdravja (HPSC), ki spremlja število okuženih, se je 124 oseb okužilo na gradbiščih, 131 oseb med športnimi aktivnostmi in fitnesom, sedem oseb pa med zasebnim druženjem dveh družin.

Podobno sliko kažejo tudi študije iz drugih držav. Študija 1245 primerov na Kitajskem je pokazala, da so se na prostem okužili zgolj trije posamezniki, ki med pogovorom niso nosili zaščitnih mask.

Na univerzi v Canterburyju je profesor Mike Weed na podlagi 6000 različnih podatkov preučil 27.000 primerov covida-19. Ena študija je obsegala 7500 primerov na Kitajskem in Japonskem pred zaprtjem v obeh državah. Število primerov, povezanih z zunanjim prenosom, je bilo “tako majhno, da je nepomembno,” je odkril.

Ed Lavelle, profesor biokemije na Trinity College Dublin, je dejal, da so bile ugotovitve “res odlična novica in podpirajo veliko dokazov iz ZDA”, ki kažejo, da so zunanje dejavnosti same po sebi varne. Dodal je, da glavno vprašanje ni aktivnost na prostem, ampak to, kaj se zgodi potem. “Odprte kavarne na prostem so zelo varne. Ključno je, kaj se zgodi po aktivnosti na prostem,” je pojasnil.

Docentka na šoli za arhitekturo University College Dublin, profesorica Orla Hegarty, je dejala, da HPSC težko meri zunanji prenos, saj se gradnja in šport lahko izvajata tako zunaj kot znotraj prostorov. Dejala je, da je tveganje na prostem majhno, “če se ljudje držijo fizične razdalje, se izogibajo tesnim pogovorom in zelo pazijo, da so skupni prevoz in skupna stranišča zelo dobro prezračeni – in da v njih ostanejo zelo kratek čas in nosijo maske”. “Med špansko gripo so ljudem svetovali, naj se pogovarjajo drug ob drugem in ne iz oči v oči, kar potrjuje tudi to, kako so merili virusne delce, ki se gibljejo v zraku, ko ljudje dihajo in govorijo. Tveganje za okužbo na prostem je majhno, saj bo večino virusa verjetno odpihnilo in razredčilo v vetru kot cigaretni dim, razen če ste preblizu okuženega.” (več na 24ur.com)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča