petek, 29 marca, 2024
DomaLokalnoŽupan Macedoni s kandidati za poslance o novomeških izzivih

Župan Macedoni s kandidati za poslance o novomeških izzivih

Župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni je včeraj, 11. aprila 2022, na rotovž povabil kandidate devetnajstih list, ki se bodo na bližajočih se državnozborskih volitvah v dveh novomeških volilnih okrajih potegovali za mesta poslancev. Predstavil jim je prioritetne izzive mestne občine ter širše jugovzhodne regije, kandidati so dobili vpogled tudi v poglavitne občinske projekte. Vlaganje v cestno infrastrukturo, predvsem v južni krak tretje razvojne osi ter zahodno novomeško obvoznico, bodoča javna novomeška univerza in nova oskrbovana ter stanovanja za mlade so bili med izpostavljenimi temami, župan pa se je dotaknil tudi načrtovanih investicij, kot sta prenova Narodnega doma in gradnja Regionalnega središča za zaščito, reševanje in pomoč.

Na Mestni občini Novo mesto so med izzive, ki jih aktivno rešujejo in so jih predstavili kandidatom za poslance, med drugim uvrstili regionalizacijo države, v kateri vidijo priložnost za večjo finančno avtonomijo območij Slovenije. Da država razume pomen regionalnega in lokalnega okolja, je izredno pomembno za izvedbo projektov, pri tem pa je župan Gregor Macedoni poudaril: »Evropa je že pred časom sprejela načelo subsidiarnosti, torej urejanja zadev na nivoju, kjer je to najbolj optimalno, in verjamem, da lahko mnogo procesov na lokalni ravni izvajamo uspešneje kot na državni ravni.«

Na novomeški občini si v prihodnje želijo podporo države tudi na področju cestne infrastrukture, saj je Novo mesto stičišče šestih regionalnih (državnih) cestnih odsekov in dveh nacionalnih prometnih koridorjev, da bi občina lahko nadaljevala s hitrim gospodarskim razvojem in podpirala prihod podjetij v JV regijo, pa Novo mesto potrebuje predvsem oba načrtovana cestna mostova, ki bosta na vzhodu in zahodu mesta del obvoznic. Mostova bosta zgrajena skozi državni projekt gradnje novomeške zahodne obvoznice in DARS-ov projekt gradnje južnega kraka tretje razvojne osi.

Pomembna projekta za podporo nadaljnjemu uspešnemu gospodarskemu razvoju regije JV Slovenija sta tudi ustanovitev javne univerze in javnega raziskovalnega zavoda s sedežem v Novem mestu, ki jima sledi širše zastavljena izgradnja univerzitetnega kampusa v Drgančevju in tehnološkega kampusa v Podbrezniku.

Družbene dejavnosti, ki so na območju novomeške občine prav tako del njenega konstantnega napredka, nakazujejo potrebno vlaganje tudi v kulturno, športno in socialno infrastrukturo. Na tem področju Mestna občina Novo mesto napoveduje gradnjo 600 novih stanovanj, velik delež od teh pa bo javnih najemniških stanovanj, s poudarkom na oskrbovanih stanovanjih in stanovanjih za mlade, ki jih bosta zgradila republiški stanovanjski sklad in novomeška občina oziroma njen novoustanovljeni občinski stanovanjski sklad.

Ostali, že načrtovani (in blizu izvedbe) projekti, s katerimi so se kandidati za poslance seznanili, so še kolesarska povezava Novo mesto–Stopiče, prenova Narodnega doma, železnodobni Arheološki park Situla in Regionalno središče za zaščito, reševanje in pomoč, župan pa jim je predstavil tudi projekte v teku, kot so brv Irča vas, brv Loka–Kandija, bazenski kompleks v Češči vasi in objekt za mehansko biološko obdelavo odpadkov v Leskovcu.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča