torek, 30 aprila, 2024
DomaLokalnoMednarodna matura tudi na Gimnaziji Nm

Mednarodna matura tudi na Gimnaziji Nm

V Novem mestu se odpirajo nove izobraževalne možnosti za srednješolce. Gimnazija Novo mesto bo jeseni 2021 pričela izvajati izobraževanje po svetovno priznanem programu mednarodne mature (IB DB). Pouk v programu mednarodne mature in zaključni izpiti bodo potekali v angleščini.

Na Gimnaziji Novo mesto se končuje triletni postopek za pridobitev akreditacije programa mednarodne mature (IB DP). Z naslednjim šolskim letom bo novomeška gimnazija postala polnopravna članica mednarodne družine, v kateri je trenutno že več kot 5200 srednjih šol o vsem svetu. Novo mesto se bo z novo ponudbo izobraževanja pridružilo gimnazijam v Ljubljani, Mariboru in Kranju, kjer že izvajajo program mednarodne mature. Z novo pridobitvijo bodo dijaki iz celotne JV regije imeli možnost izobraževanja v tem programu bližje svojemu domu.

Program mednarodne mature (IB DP) je mednarodno priznan zaključek srednješolskega splošnega izobraževanja, ki traja 2 leti (naš 3. in 4. letnik gimnazije). Izobraževanje vodi in usmerja IBO – International Baccalaureate Organization, ugledna mednarodna izobraževalna organizacija s sedežem v švicarski Ženevi. Program ima več kot polstoletno tradicijo, izobraževanje – razen pri materinščini, ki je obvezni predmet – pa poteka v angleškem jeziku. V angleščini potekajo tudi maturitetni izpiti, za njihovo izvajanje pa skrbijo v IBO izpitnem centru v Cardiffu v Veliki Britaniji. Opravljena mednarodna matura odpira vrata univerz po vsem svetu, številni maturanti pa se – opremljeni z veščinami in znanji iz mednarodne mature – odločajo tudi za nadaljevanje šolanja v domovini.

Zakaj mednarodna matura?

Koristi programa mednarodne mature za dijake so predvsem v sodobnem in kakovostno poglobljenem znanju. Včerajšnja znanstvena odkritja so pojutrišnjem že med dijaki v učilnici. Gre za način izobraževanja, ki mlade spodbuja h kritičnemu razmišljanju in usmerjanju Mednarodna matura tudi na Gimnaziji Nmlastnega učenja, poleg akademske odličnosti pa spodbuja celovit razvoj osebnosti. V programu mednarodne mature rastejo in se razvijajo proaktivni, skrbni in pozitivno misleči mladi ljudje. Diplomante mednarodne mature odlikujejo tiste veščine, ki omogočajo sposobnost uspešnega prilagajanja v hitro spreminjajočem se globaliziranem svetu ne glede na to, kje bodo živeli.

Prva generacija mednarodne mature (IB DP) na Gimnaziji Novo mesto bo šolanje v programu pričela v šolskem letu 2021/22, vpis za dijake sedanjih drugih letnikov gimnazijskih programov pa bo potekal v spomladanskem vpisnem roku 2021. Potrebno je solidno znanje angleškega jezika, ki omogoča zmožnost komuniciranja in nadgradnjo znanja pri posameznih predmetih. Dijak si v programu mednarodne mature poleg materinščine in matematike izbere še predmete s področja tujih jezikov, družboslovja in naravoslovja, po želji pa tudi s področja umetnosti. Dijak se v 3. in 4. letniku izobražuje iz izbranih šestih predmetov in na koncu iz vseh opravlja maturitetne izpite. Dijaki opravijo tudi obvezne izbirne vsebine (CAS – creativity, activity, service), se seznanijo s teorijami védenja (TOK) in izdelajo zaključno raziskovalno nalogo (EE).

Šolanje v programu mednarodne mature na Gimnaziji Novo mesto bo brezplačno, saj ga bo financiralo Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport. Vse potrebne učbenike in učne pripomočke bodo dijaki dobili preko učbeniškega sklada v šoli.

Program mednarodne mature je namenjen vedoželjnim in aktivnim dijakom, ki si želijo mednarodne učne izkušnje v domačem okolju. Pogoj za vpis je vsaj prav dober uspeh, udejstvovanje na različnih obšolskih dejavnostih ter splošna razgledanost.

Opravljena mednarodna matura danes v svetu predstavlja uveljavljen in cenjen standard kakovostnega celostnega izobraževanja in po dolgih letih prizadevanj bodo imeli to možnost tudi dolenjski dijaki, so sporočili z Gimnazije Novo mesto.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča