torek, 16 aprila, 2024
DomaVremeDan padavinskega premora

Dan padavinskega premora

Sneg se je zaradi temperatur nad ničlo hitro talil. Vodostaji rek in potokov ostajajo visoki, njihovi pretoki pa veliki. Ampak večinoma so v svojih strugah in v naslednjih dneh se bo stanje umirilo, pred nami je suh dan, nato pa bo tudi po nižinah snežilo.

Noč bo vremensko bolj umirjena. Na Primorskem bo sprva še padla kakšna kaplja, drugod bo večinoma suho. Po nižinah bo do jutra nastala megla ali nizka oblačnost, nekaj jasnine bo le višjih legah severne Slovenije. In tukaj bo tudi najhladneje. V Alpskih dolinah se bo temperatura spustila do -6 stopinj, v večjem delu Slovenije bo od -3 do 0 stopinj, na Primorskem od 2 do 4 stopinje Celzija. Dopoldne bo po nižinah večinoma oblačno in megleno, sredi dneva in popoldne se bo marsikje zjasnilo in vsaj za nekaj ur bo posijalo sonce. Več oblačnosti bo na jugu, več jasnine pa na severu Slovenije.

Temperature bodo precej podobne današnjim. Ob morju se bo ogrelo do 10 stopinj, na Goriškem bo 8. V osrednji in vzhodni Sloveniji bo med 4 in 6 stopinj, bolj sveže bo na Gorenjskem.

Snežna odeja se je nekoliko stabilizirala in nevarnost proženja plazov je sedaj 3. stopnje. Najbolj nevarna so strma zavetrna območja, kjer je veliko napihanega in slabo sprijetega snega. Jutri bo v gorah sicer deno jasno in suho, največ oblakov bo na Snežniku. Pihal bo šibak do zmeren JZ veter, ki se bo v noči na petek začel obračati v vzhodnik.

Petek bo oblačen in vetroven, na Primorskem bo pihala burja, drugod svež SV veter. V Zahodni Sloveniji bo večinoma suho, v osrednjem in vzhodnem delu bo rahlo snežilo, hladneje bo. V soboto bo deloma jasno in deloma oblačni ter suho, veter v notranjosti bo prehodno ponehal, na Primorskem bo še pihala burja. Zvečer se bo od juga pooblačilo. Nedelja bo oblačna s sneženjem, le ob morju bo deževalo. Ponovno bo zapihal SV veter, temperatura bo večji del dneva ostala pod ničlo. V ponedeljek bo sneženje ponehalo, kot vse bolj kaže pa bo nato sledilo nekaj suhih in zimsko mrzlih dni. (Aleš Satler)

 

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča