ponedeljek, 26 februarja, 2024
DomaLokalnoFOTO: Največja 'nevarnost' za kapitalce je Robi ;)

FOTO: Največja ‘nevarnost’ za kapitalce je Robi ;)

Po kapitalni ščuki še kapitalen sulec-kralj voda. Za Roberta Smoliča vemo, da je dober ribič, ki se je specializiral za lov velikih rib. Za ulov velikih rib ni dovolj samo znanje in ribiški instinkt, ampak tudi vztrajnost, saj se je navkljub ne najbolj ugodnim vremenskim razmeram odločil za lov sulca.

Izkušnje so mu govorile, da se je reka Krka po večdnevnem upadanju začela naglo dvigati in posledično je višja gladine reke dober znak za ulov kapitalnega sulca. Poklical je prijatelja Gašperja in kmalu sta skupaj začela metati silikonski ribici v razpenjeno Krko pod jezom. Deževno vreme pravih ribičev ne moti.

Kmalu je Robert začutil udarec, refleksi so naredili svoje in po kratki borbi je spravil k obali sulca, ki je v dolžino meril 93 cm. Najmanjša mera za uplen sulca je na reki Krki 100cm.Hitro je sulca odpel in ga spustil v njegovo kraljestvo. Odločila sta se, da poskusita srečo pod jezom v Vavti vasi. Po nekaj metih, natančno ob 9.40 uri je sledil močan udarec. Nagonsko je sledil takojšen zateg, nato še močnejši zateg. Ribiška palica se je zakrivila in najprej je pomislil, da je zopet zapel podmerskega sulca. Namreč sulec je bliskovito krenil proti obali in ni bilo velikega odpora, kmalu zatem pa je sledilo prijetno presenečenje. Sulec se je odločno in z vso silo pognal nizvodno s tokom. Palica se je močno ukrivila, Robi je takoj vedel, da ima zapetega ogromnega sulca. Avtomatično je popustil zavoro na ribiškem koleščku in začela se je neverjetna borba. Najlonska vrvica je dobesedno žvižgala skozi vodnike palice. Tok Krke je bil močan, zato je bil pobeg sulca in izid borbe ribiča z veliko ribo negotov, saj je sulec odvil kar precej najlonske vrvice. Pri takih borbah pridejo prav izkušnje, ki jih Robi ima ter seveda kakovostni ribolovni pribor.

Robi je pozabil na čas, dež, veter… povsem se je osredotočil na borbo in po določenem času je videl, da se sulec počasi umirja. Sulec se je obrnil in začel plavati proti toku, kar je Robi izkoristil in ga pripeljal do obale, ribiški kolega Gašper pa ga je zajel v podmetalko. Takoj je sledilo merjenje in tehtanje. Kralj voda je v dolžino meril impozantnih 121cm, tehtnica pa se je ustavila pri 17,6kg.

Kaj bi še lahko rekel ob takem lepotcu? Ribičem lahko svetujem, da gredo na ribolov ne samo ob suhem, sončnem vremenu, pač pa naj vztrajajo tudi v dežju, vetru, snegu, mrazu. Ribiču Robiju pa lahko samo čestitam! (Zoran Leko)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča