sobota, 27 aprila, 2024
DomaKulturaFOTO: Vilmin večer v Trebnjem

FOTO: Vilmin večer v Trebnjem

V Trebnjem so drugi konec tedna v juniju pripravili Vilmin večer, glasbeno-gledališki dogodek v spomin na rojakinjo Vilmo Bukovec Kambič, operno pevko svetovnega slovesa in dolgoletno prvo damo ljubljanske Opere. Vilmin večer je bil, po zaslugi sodelovanja klekljaric, mednaroden.

V središču prireditve je bila predstavitev dediščine velike rojakinje, ki je svojemu rojstnemu kraju zapustila številne predmete, kostume in dopise, ter približati opero mlajšim rodovom. Večer so soustvarili umetnice in umetniki, ki so presegli meje lokalnega okolja in ki s svojim ustvarjanjem žanjejo uspehe doma in na tujem.

Izbrane arije iz svetovne operne zakladnice so izvedli: sopranistki Jerica Steklasa in Iris Bečaj, tenorist Rok Ferenčak in pianist Tadej Horvat ob spremljavi Komornega ansambla učiteljev Glasbene šole Trebnje pod vodstvom dirigenta Marka Fabianija. Občinstvo je zapuščino Vilme Bukovec Kambič ter utrinke njenega življenja in dela spoznavalo skozi pripoved, ki sta jo oživila dramska igralka Ana Pavlin in režiser Marko Plantan.

Predpremiero in premiero si je ogledalo skupno več kot tristo obiskovalcev. Med njimi so bili tudi Marko Košir (avtor knjige o Vilmi Bukovec Kambič), Marko Kambič (zaslužen za dodelitev dediščine Trebnjemu) in Jožica Vrhunc (negovalka gospe Vilme Bukovec Kambič).

Županja Občine Trebnje Mateja Povhe je v nagovoru med drugim podarila:

»Na Občini Trebnje smo izjemno ponosni, da hranimo in oživljamo zapuščino primadone. Gospa Vilma Bukovec Kambič je v intervjujih, vse do slovesa, poudarjala Trebnje kot kraj rojstva, otroštva, prijateljstva in veselja. Upam in verjamem, da je Vilmin večer prvi korak k zavedanju pomena naše rojakinje, k spoštovanju spomina nanjo in k navduševanju mlajših generacij za opero in druge uprizoritvene umetnosti. Polna dvorana je znak, da si v Trebnjem želimo in upamo ustvarjati širše – ter da lahko organizacija takšne prireditve poveže raznovrstne deležnike v našem mestu. Nocojšnji večer so ustvarili umetniške ustvarjalke in ustvarjalci iz širšega lokalnega okolja, ki so ga s svojim delom presegli – dosegajo namreč odmevne dosežke na nacionalni in mednarodni ravni. Upam, da jim bomo lahko v prihodnje ponudili dodatne priložnosti za ustvarjanje presežkov v Trebnjem. Upam, da bomo lahko v prihodnje še okrepili povezavo med Trebnjem in Metliko – rojstnim krajem (moža gospe Vilme) Vinka Kambiča; med umetniškim in akademskim svetom.«

Dogodek je organizirala Občina Trebnje; izvajalca Vilminega večera sta društvo Praetorium Latobicorum in Glasbena šola Trebnje ob pomoči različnih deležnikov, med katerimi sta JSKD – OI Trebnje in Knjižnica Pavla Golie Trebnje. Pobudnica Vilminega večera je klekljarska skupina Žnurce. Njene članice so visoko umetnost ozaljšale s klekljano čipko in edinstvenim nakitom za nastopajoče (ob pomoči ustvarjalke avtorske idrijske čipke Tine Koder Grajzar, avtorice vzorcev Antinisce Vicentini iz društva Fuselliamo iz Italije in članic Klekljarskega društva Cvetke Žiri). Lepoto klekljane čipke so poudarile tudi z elegantnimi oblačili oblikovalke Alenke More, katerih del so vzorci iz zapuščine Zorke Rupnik, s soglasjem Mestnega muzeja Idrija in ob pomoči kustosinje Mirjam Gnezda Bogataj.

Vilmin večer je nastal kot del projekta STIK (v okviru LAS STIK), ki se osredotoča na ozaveščanje o pomenu naravne in kulturne dediščine, njeno varovanje in upoštevanje njenih razvojnih možnosti. Med cilji je promoviranje kulturne dediščine in zapuščine Vilme Bukovec Kambič na območju LAS STIK (Suhe krajine, Temenice in Krke). Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. (Občina Trebnje)

(foto: Robert Kokol/Foto Asja)

Prejšnji članek
Naslednji članek
Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča