petek, 19 aprila, 2024
DomaVremeFronta hribom zajetno snežno pošiljko

Fronta hribom zajetno snežno pošiljko

Dopoldne se bodo padavine na zahodu okrepile in se do sredine dneva razširile nad večji del države. Na skrajnem SZ-du bo dovolj hladno, da bo snežilo do dolin, drugod bo meja sneženja občutno višje, na nadmorski višini okoli 1200 metrov. Popoldne se bo čez naše kraje  pomikala hladna fronta. Ker bo ozračje nestabilno, se bo lahko predvsem v bližini morja razvila tudi kakšna nevihta, meja sneženja pa se bo spustila na okoli 700 metrov. V Zgornjesavski dolini, kjer lahko do večera zapade od 15 do 20 centimetrov snega, bodo temperature ves dan okoli ničle. Drugod bo občutno topleje. V najtoplejših krajih na vzhodu države in ob morju se bo pred fronto ogrelo do 12 st. C.

Po daljšem obdobju večinoma suhega vremena bo jutri v gorah močno snežilo. Največ snega, lahko tudi okoli pol metra, bo zapadlo na območju zahodnih in južnih Julijcev, drugod večinoma od 20 do 40 centimetrov. Ker se bo novozapadli sneg slabo sprijel z obstoječo poledenelo podlago, poleg tega pa bo sneženje spremljal močan južni veter, ki bo na severnih pobočjih gradil klože, se bo nevarnost proženja snežnih plazov močno povečala.

Po prehodu hladne fronte bo že v sredo spet zapihal toplejši JZ veter. V zahodni in osrednji Sloveniji bo oblačno s kakšno kapljo dežja, drugod bo jasno s popoldanskimi temperaturami nad 10 st. C. Tudi v četrtek bo vreme krojil okrepljen JZ veter, ki bo Slovenijo razdelil na bolj oblačen zahod in večinoma jasen vzhod, v petek, ko bo veter nekoliko oslabel, pa bo povsod prevladovalo sončno in za sredino februarja zelo toplo vreme s temperaturami okoli 15 st. C. (Rok Nosan)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča