sreda, 21 februarja, 2024
DomaLokalnoJe zimska oprema, čeprav snega še ni

Je zimska oprema, čeprav snega še ni

Čeprav sneženja še ni na vidiku, je s 15. novembrom v Sloveniji obvezna zimska oprema za jeklene konjičke. K sreči novi korona ukrepi ne prepovedujejo dela vulkanizerjem.

Obvezna zimska oprema je predpisana za vsa motorna vozila v Republiki Sloveniji od 15. novembra do 15. marca. V nekaterih državah je le ta podobno kot v Sloveniji določena datumsko, v drugih državah je potrebna le v primeru zimskih voznih razmer.

Uporaba zimske opreme je predpisana z Zakonom o pravilih cestnega prometa (ZPrCP) in s Pravilnikom o delih in opremi vozil. Obveznost uporabe zimske opreme traja vse do 15. marca, obvezna pa je tudi izven tega obdobja, če so na cestah zimske razmere. Kot ustrezna zimska oprema osebnih vozil štejejo zimske pnevmatike s profilom najmanj 3 mm ali letne pnevmatike (s profilom 3 mm) in v priboru ustrezne snežne verige za pogonska kolesa.

Kot ustrezna zimska oprema se na priobalnem območju Republike Slovenije štejejo tudi samo poletne pnevmatike (profil najmanj 3 mm).

Obvezna zimska oprema v Avstriji

Zimska oprema je obvezna od 1. novembra do 15. aprila, in sicer za vozila do 3,5 t le v času zimskih voznih razmer, za težja vozila pa v celotnem navedenem obdobju, ne glede na vozne razmere.  Kot ustrezna zimska oprema za osebna vozila štejejo 4 zimske pnevmatike (profil 4 mm) ali letne pnevmatike (profil 4 mm) in v priboru verige za pogonska kolesa. Verige so lahko nameščene na pnevmatikah le, če je na cestišču led ali zglajen sneg.

Kakšno zimsko opremo zahteva Hrvaška?

Obvezna zimska oprema je določena za vsa motorna vozila od 15. novembra do 15. aprila, in sicer na odsekih javnih cest, ki so s posebno odločbo opredeljeni kot zimski odseki.  Kot ustrezna obvezna zimska oprema se štejejo 4 zimske pnevmatike ali 4 letne pnevmatike (profil 4 mm) z verigami za pogonska kolesa v priboru.

Obvezna zimska oprema časovno na Madžarskem ni določena

Na Madžarskem obdobje, ko je obvezna uporaba zimske opreme, ni posebej zakonsko določeno. V primeru večje količine snega na cestišču ali v primeru močnega sneženja, se lahko zahteva uporaba snežnih verig na pogonskih kolesih.

Italijanske regije individualno določajo kakšna je obvezna zimska oprema

Posamezne regije v Italiji lahko same določajo pravila kakšna je obvezna zimska oprema. V večini regij je zimska oprema obvezna od 15. novembra do 15. aprila. V dolini Aoste je to obdobje daljše in se zimska oprema zahteva od 15. oktobra do 15. aprila.  Kot ustrezna zimska oprema se štejejo 4 zimske pnevmatike ali 4 letne pnevmatike z verigami za pogonska kolesa v priboru.

Obvezna zimska oprema vozil v Bosni in Hercegovini do 15. aprila

Zimska oprema je obvezna v obdobju od 15. novembra do 15. aprila. Kot ustrezna zimska oprema se štejejo 4 zimske pnevmatike (profil 4 mm) ali 4 letne pnevmatike (profil 4 mm) z verigami za pogonska kolesa v priboru.

Tudi v Srbiji je obvezna zimska oprema predpisana do 15. aprila

Zimska oprema je obvezna od 1. novembra do 1. aprila. Kot ustrezna zimska oprema se štejejo 4 zimske pnevmatike (profil 4 mm). Na označenih odsekih cest (izven naselij) je potrebno imeti tudi snežne verige.

Zakonodaja v Nemčiji

Zimska oprema je obvezna v primeru zimskih voznih razmer, torej v primeru sneženja, poledice, snežne brozge ali zglajenega snega na cestišču. Datumsko obdobje, ko je obvezna uporaba zimske opreme, ni posebej določeno. Kot ustrezna zimska oprema se štejejo ustrezne zimske pnevmatike na vseh 4 kolesih.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča