ponedeljek, 26 februarja, 2024
DomaLokalnoKonec tedna odprte trškogorske zidanice

Konec tedna odprte trškogorske zidanice

Odprte zidanice predstavljajo najnovejši atribut turistične ponudbe Novega mesta in utirajo Trški gori pot med vse bolj prepoznavne slovenske izletniške destinacije. Vsak vikend vas tako na Trški gori pričakajo trškogorski vinogradniki, ki gostijo pohodnike, kolesarje in ostale obiskovalce enajstih zidanic, razkropljenih po razgibani vinski gorici. Odprte bodo tudi ta konec tedna, in sicer med 9. in 19. uro.

Gostoljubni lastniki posvečenih vinskih hramov so obiskovalcem in pohodnikom vedno radi ponudili kozarec rujnega vinca, pa še kakšen košček suhega mesa se je vedno prilegel zraven. V Društvu vinogradnikov Trška gora smo to gostoljubnost prilagodili sodobnim turističnim trendom: v okviru projekta »Odprte zidanice« so ob koncih tedna, po dogovoru pa tudi med tednom, množici pohodnikov in drugim obiskovalcem odprti vinski hrami, kjer lahko pokusijo  dobrote, ki jih premorejo marljivi trškogorski vinogradniki. Na prvem mestu je to avtohtoni vinski posebnež cviček, ki je zvrst rdečih in belih sort grozdja. Vinogradniki pa poleg cvičkovih sort – žametne črnine, modre frankinje, kraljevine in laškega rizlinga pridelujejo tudi druga sortna vina in penine. Za svoj pridelek so prijeli priznanja na največjih ocenjevanjih vin pri nas in v tujini.

Da je vino najboljše, ko se ga iz soda natoči v kozarec, lahko obiskovalci dodobra spoznajo v odprtih zidanicah Trške gore.

Vabljeni v zidanice k gostoljubnim vinogradnikom na okušanje božje kapljice, kot je vino poimenoval slovenski poet – dolenjski rojak in ambasador cvička, pesnik Tone Pavček.

Kot je ob otvoritvi Odprtih zidanic povedal župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni, so Odprte zidanice pomembna pridobitev za lokalni turizem: »V času epidemije, ko je Trška gora postala tudi ena izmed najbolj priljubljenih pohodniških točk, smo zaznali željo po povezovanju Društva vinogradnikov Trške gore kot tudi ostalih ponudnikov dobrot v omenjenih goricah. Naš cilj je, da Odprte zidanice kot enega vidnejših produktov postavimo na turistični zemljevid Slovenije.«

Trška gora je ena najbolj znamenitih goric v Sloveniji. Na njenem pobočju je glede na površino posajenih celo največ zidanic na svetu. Med njimi je tudi slovita Kozinova zidanica, v kateri naj bi eden najbolj prepoznavnih slovenskih skladateljev in dirigentov Marjan Kozina celo napisal Kekčevo pesem. Tudi sicer znajo prebivalci teh goric povedati veliko zanimivih zgodb, ki se prinašajo iz roda v rod in pričajo o lepotah priljubljene gore ter o ljudeh, ki so tam živeli in ustvarjali. Na vrhu Trške gore stoji romarska cerkev Marijinega vnebovzetja, na vse strani pa Trška gora ponuja čudovit razgled, kjer lahko obiskovalci občudujejo poglede na Gorjance, Kočevski rog in Krško kotlino, vse proti Sljemenu nad Zagrebom.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča