četrtek, 28 marca, 2024
DomaLokalnoKoronski dodatki v javnem sektorju so hudi. Je res toliko več dela?

Koronski dodatki v javnem sektorju so hudi. Je res toliko več dela?

Seveda ne v vseh javnih službah, da ne bo pomote. Imamo virus in očitno imamo denar. Slednjega se v času korone zelo bogato deli nekaterim javnim uslužbencem. Kot davkoplačevalca me zanima, kako in zakaj in koliko odstotkov nekdo dela več, če vemo, da imamo številne omejitve, tudi gibanja in številne zdravstvene storitve sploh ne delujejo oz. so težko dostopne, dosegljive, vse iz naslova covid-a itd.?

Tokrat se bom ustavil pri plačah zaposlenih na MNZ, ker je pač njihov minister začel z javnimi objavami, sicer kot protiutež policijski stavki. Vsekakor jim privoščim dobro plačo, ampak, dokler se bo v času korone hromilo zasebni, obrtni sektor, davkoplačevalce, ne bo cekina tudi za javne službe, uslužbence. Nekateri v tem dobrem letu korone dobro služijo. Pa so res tako izpostavljeni koroni in ostalim razmeram? Državna institucija navaja samo uspešnost dela in t.i. rizični dodatek. Prav bi bilo, če že objavljajo plače zaposlenih, naj obrazložijo zakaj oz. kako so se zoperstavili koroni, jo omejevali, se izpostavljali, preprečevali širitev, reševali, se dodatno izpostavljali,….

Notranji minister Hojs se je pred meseci odločil za objavo plač zaposlenih na Ministrstvu za notranje zadeve oz. v policiji. Čeprav sem imel takrat pomislek, čemu, zakaj. Ampak zdaj v času urnih omejitev oz. policijski uri in prebiranju dnevne policijske kronike, razmišljam malo drugače. Vsekakor sem za to, da dodatke prejmejo ljudje, ki so zaradi svojega dela v neposrednem stiku ljudmi z vseh vetrov oz. izpostavljeni okužbi, ne glede na t.i. zaščito.

In pri zadnji objavi Hojsa oz. MNZ, 2. aprila, so zanimive primerjave marčevskih plač. In sicer, nekateri, ki so bili za uspešnost dela bolje nagrajeni, so prejeli nižji dodatek za t.i. rizične razmere. Spet drugi so prejeli večji rizični dodatek, a so prejeli manj za t.i. delovno uspešnost? Žal kot laik slednjega ne razumem, če so že ti podatki javno objavljeni.

Vseeno pa se kot državljan in davkoplačevalec v zasebnem sektorju, sprašujem: pa je res toliko več dela, rizičnega in da je slednje opravičljivo, še sploh, če ste poskrbeli za varnost zaposlenih (maske, rokavice, razkužila….)? Seveda so tudi izjeme dela, kar spoštujem.

Z zadnjega objavljenega seznama približno 6.000 zaposlenih na Ministrstvu za notranje zadeve oz. v Policiji prejema zaradi t.i. izrednih razmer mesečni dodatek, višji kot 500 evrov. Nekaj tisoč jih je ki prejemajo od cca 700 do dobrega jurja in več! Sicer samo na MNZ prejema t.i dodatek za delo v rizičnih razmerah kar 8.650 zaposlenih.

Še uradno pojasnilo MNZ:
Javni uslužbenci v času epidemije COVID-19 prejemajo tudi dodatek za rizične razmere, zato so plače v tem obdobju višje, kot bi bile sicer. Javni uslužbenci so na podlagi veljavnih predpisov upravičeni tudi do plačila redne delovne uspešnosti, na podlagi različnih stavkovnih sporazumov pa tudi do plačila delovne uspešnosti iz naslova povečanega obsega dela. V preglednici je zato posebej prikazana še višina plačila za delovno uspešnost in dodatka za delo v rizičnih razmerah (za delo opravljeno v času epidemije). Oba zneska sta že vključena v prikazano bruto plačo javnega uslužbenca. Povprečni odstotek dodatka za rizične razmere, obračunan pri plači za marec 2021, je v Ministrstvu za notranje zadeve 12,52 odstotka, v Policiji 21,04 odstotka in v Inšpektoratu RS za notranje zadeve 15,90 odstotka.

Sprašujem se oz. razmišljam, ali je res toliko več dela in tveganja ob koroni? Namreč, v zasebnem oz. privatnem, podjetniškem sektorju, teh dodatkov ni in se prav tako dela. Pa tudi okužbe očitno niso tako usodne, da bi proizvodnja obstala, sicer bi po dobrem letu že.

Gre za uradne podatke Ministrstva za notranje zadeve, če bo Ministrstvo za zdravje objavilo tudi podobne informacije, z utemeljitvijo, bodo zagotovo omilili razmere, ki so zelo čudne. In razložili, ali je vse njihovo osebje oz. vsi zdravniki in ostali vpeti v korono.

To je moje mnenje in verjamem, da vsi, ki res delate precej več in izpostavljeno, da slednje razumete, se morda strinjate. Spet druge, ki jim prav tako kapne nekaj evrov več, pa bo ta zapis motil. Tudi v zasebnem sektorju delajo številni, a številni so zaradi ukrepov že propadli oz. bili prisiljeni zapreti svojo dejavnost! S slednjim se državni aparat ne bo ukvarjal, pač pa posameznik sam. No, se opravičujem, tudi državni se bodo, ampak ne s strani reševanja posameznika.

Vsekakor sem za nagrajevanje ljudi, ki res delajo, so izpostavljeni, a po drugi strani se sprašujem, kako država ne mora pomagati številnim, ki delajo in se znajdejo v trenutno finančno šibkem položaju, tudi zdravstvenem in potrebujejo pomoč. Takrat pa so hude procedure…..bla, bla.

Spet sem namreč dobil sporočilo, da za nekoga zbirajo zamaške! Robert Erjavec

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča