petek, 26 aprila, 2024
DomaGospodarstvoNa Lidlovi Lojtr'ci domačih tudi Kmetija Pleško z Otočca

Na Lidlovi Lojtr’ci domačih tudi Kmetija Pleško z Otočca

Na razpisu Lidlove Lojtr’ce domačih je bilo uspešnih deset slovenskih pridelovalcev sadja in zelenjave. S projektom, ki letos poteka že sedmič, so v Lidlu Slovenija želeli še posebej podpreti male slovenske kmete, ki bodo s plodovi svojega dela obogatili Lidlovo tržnico. Vsem zmagovalcem letošnje Lojtr’ce domačih bo Lidl Slovenija kril tudi stroške pridobitve certifikata GlobalG.A.P., ki ga zahteva od vseh svojih dobaviteljev sadja in zelenjave, ter jim tudi pomagal pri postopku certificiranja.

Zmagovalci letošnje sezone Lojtr’ce domačih so: kmetija Bučar, kmetija Klančnik, kmetija Šinigoj, Jele kitt, kmetija Cvetko, kmetija Jakob, kmetija Lilija, Vrtnarstvo Štravs, kmetija Pleško in ekokmetija Habjan. Njihove pridelke, kot so maline, borovnice, hruške, šparglji, por in buče, bodo lahko kupci kmalu našli na Lidlovih policah, seveda pa jih bodo skozi leto dopolnjevali – takoj ko bodo zreli in pripravljeni, bodo umeščeni na Lidlovo tržnico.

Svežina je temelj Lidlove tržnice

Nove sezone Lojtr’ce domačih so se pri Lidlu lotili nekoliko drugače – poudariti so želeli domačnost in svežino. Povabilo k razpisu na letošnji natečaj je temeljilo na sadju in zelenjavi, saj je bil cilj obogatiti ponudbo na Lidlovi tržnici ter kupcem dati na izbiro še več lokalno pridelanega sadja in zelenjave. Vse nove pridelke in izdelke Lidlove Lojtr’ce domačih tako še naprej povezuje skupna lastnost: slovenske korenine. »Že pred izvedbo natečaja smo imeli na Lidlovi tržnici lepo število slovenskih pridelkov. Med 130 vrstami sadja in zelenjave je v naši ponudbi že zdaj kar 60 vrst slovenskih. Ker pa verjamemo, da sta svežina in domačnost prihodnost našega vsakdanjega življenja in prehranjevalnih navad, smo si zastavili za cilj, da s tokratnim natečajem to številko še povečamo,« pravi Mario Malačič, nabavnik sadja in zelenjave v Lidlu in vodja projekta letošnje sezone Lojtr’ce domačih.

Vsem zmagovalcem tudi kritje stroškov pridobitve certifikata GlobalG.A.P.

Lidl Slovenija od vseh svojih dobaviteljev sadja in zelenjave zahteva pridobitev certifikata GlobalG.A.P., katerega glavna cilja sta varna in trajnostna kmetijska proizvodnja. Certifikat posebno pozornost namenja tudi sledljivosti, varovanju okolja, varnemu delovnemu okolju delavcev, dobremu počutju živali, celostnemu zatiranju škodljivcev itd. Vsem zmagovalcem letošnje Lojtr’ce domačih bo Lidl Slovenija kril stroške pridobitve tega certifikata in jim tudi pomagal pri postopku certificiranja.

S projektom, ki ga izvajajo že sedem sezon, želijo v Lidlu Slovenija povečati prepoznavnost lokalnih pridelovalcev, ki iz slovenske prsti in na podlagi lastnega znanja ustvarjajo domače pridelke in izdelke. Na Lidlovih policah se je tako v vseh teh letih skupno predstavilo že več kot 250 vrhunskih slovenskih butičnih izdelkov.

Prejšnji članek
Naslednji članek
Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča