četrtek, 28 marca, 2024
DomaLokalnoNa Loki in pri Ločni našli poginula laboda

Na Loki in pri Ločni našli poginula laboda

Poleg primera pri domači perutnini, je Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin v zadnjih dneh potrdila tudi tri primere okužbe z aviarno influenco (H5N1) pri divjih pticah.

V sredo okoli 17. ure so na reki Krki, na Loki, opazili poginulega laboda. Gasilci GRC Novo mesto so s pomočjo čolna potegnili laboda iz reke in ga bodo predali pristojni veterinarsko-higienski službi. Kot so nam sporočili bralci, naj bi se v zadnjih dneh odvijala prava borba na reki, kjer očitno ni bilo dovolj prostora za dva laboda oz. sta se dva ‘kočjaža’ stalno spopadala. In očitno je bil eden izmed spopadov usoden za enega izmed njiju.

Bralec pa nam je danes (30. decembra) poslal fotografije še enega poginulega laboda. Slednjega je našel v Krki pri Ločni.

Sicer pa so v Sloveniji v začetku tedna potrdili prvi letošnji primer aviarne influence (H5N1) pri domači perutnini, in sicer na manjšem gospodarstvu na območju občine Slovenska Bistrica, so sporočili iz uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Rejce perutnine pozivajo k doslednemu izvajanju ukrepov.

Ministrstvo za kmetijstvo ter uprava sta rejce perutnine pozvala k doslednemu spoštovanju ukrepov za preprečevanje okužbe s ptičjo gripo pozvala v začetku decembra. Takrat se je namreč ta začela širiti po Evropi. Zaenkrat ugotovljeni podtipi ne predstavljajo večjega tveganja za okužbo ljudi, so takrat navedli.

Aviarna influenca, znana tudi kot ptičja gripa, je zelo nalezljiva virusna bolezen, ki lahko prizadene vso perutnino. Bolezen se prenaša kapljično z medsebojnimi stiki med živalmi prek njihovih izločkov, okuženimi termično neobdelanimi proizvodi (jajca, meso), s kontaminirano krmo, vodo in nastiljem. Prenos je možen tudi z okuženo obutvijo, opremo in prevoznimi sredstvi, pojasnjuje ministrstvo.

Ptičja gripa sodi med posebno nevarne bolezni živali, katere sum ali pojav bolezni je obvezno prijaviti najbližji veterinarski organizaciji ali območnemu uradu uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Imetniki perutnine morajo biti pozorni na pojav kliničnih znakov bolezni pri perutnini ter dosledno izvajati preventivne in biovarnostne ukrepe.

(foto: arhiv DolenjskaNews)

Prejšnji članek
Naslednji članek
Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča