torek, 18 junija, 2024
DomaLokalnoPustna povorka v Mirni Peči presegla vsa pričakovanja

Pustna povorka v Mirni Peči presegla vsa pričakovanja

“Noro, koliko maškar!”, “Koloni kar ni videti konca!”, ” “Vav, kakšen obisk!” se je slišalo na debeli četrtek med pustno povorko v Mirni Peči. Ni jih bilo “samo par” ali “čisto malo, morda za vzorec”, temveč jih je prišlo ogromno! Brenčači ocenjujejo, da je bilo skupaj okoli 500 obiskovalcev.

Na debeli četrtek, 24. februarja, so Mirno Peč zavzele razposajene maškare. Ogromno jih je bilo in na veliko veselje organizatorjev – Kulturnega društva Četrtkova brenčanja v Mirni Peči – je udeležba na pustni povorki presegla vsa pričakovanja. Brenčači jih sicer niso šteli, vedo pa, da so med otroke skupno razdelili 300 krofov in da nekateri starši (verjetno zavoljo fit postave) niso prišli ponje. Tako ocenjujejo, da je bilo vsega skupaj okoli 500 obiskovalcev.

Maškare so se zbrale pri cerkvi, od koder so ob veselih glasbenih ritmih in skandiranju posebne koračnice “Leva, desna, en, dva, tri, maškare smo mi vsi. Rade v krogu se vrtimo, brž čez Mirno Peč hitimo. V koloni po dva in dva koraka maškar četica!” odrajale k Muzeju Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka. Za živahno zabavo sta poskrbela Rado Trifković in Urša Štrucelj Plot iz Plesnega centra Novo mesto, ki sta obiskovalce naučila tudi nekaj plesnih korakov.

Med množico pisanih pustnih šem so ob koncu izbrali nekaj najbolj izvirnih in doma narejenih kostumov. Skupno so podelili šest nagrad, in sicer so jih zasluženo prejeli Sneguljčica s sedmimi oziroma osmimi palčki, Harry Potter s prijatelji, družinica živalic, čebelarja s čebelico, pralni stroj in grozdka, ki so ju pridni vinogradniki ravnokar utrgali s trte.

Organizacijo pustne povorke so sicer prevzeli Brenčači, ki pa so za uresničitev tako dolge pustne povorke za pomoč prosili okrepitve na več koncih. Posebne zahvale gredo tako občini Mirna Peč in Kmetijski zadrugi Trebnje za slastne krofe, Muzeju Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka ter Gostilni Špolar za nagrade, Osnovni šoli Toneta Pavčka in občini za pomoč pri obveščanju ter gasilcem PGD Jablan za varovanje.
Debela zahvala gre animatorjema Radu in Urši, ki sta naredila cel žur, ter seveda maškaram in njihovim staršem, brez katerih tako ali tako nič ne bi bilo. Močno hvaležni so seveda prav tako vsem drugim, ki so kakor koli pripomogli k uspešnem pustnem rajanju.

Brenčačem je dal tovrsten odziv nov zagon in že obljubljajo pustno povorko tudi prihodnje leto, ki se bo znova vila po Mirni Peči na debeli četrtek.

Fotografije in besedilo: Kulturno društvo Četrtkova brenčanja v Mirni Peči

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča