ponedeljek, 29 aprila, 2024
DomaLokalnoSeptembra brezplačni mestni potniški promet

Septembra brezplačni mestni potniški promet

Mestna občina Novo mesto bo v septembru vsem uporabnikom mestnega potniškega prometa že tradicionalno omogočila brezplačno vožnjo z mestnimi avtobusi. Brezplačni prevozi so del aktivnosti Evropskega tedna mobilnosti 2021, v sklopu katerih Mestna občina Novo mesto med drugim občane osvešča o trajnostni mobilnosti in jih spodbuja k odločitvam souporabe prevozov, hkrati pa širi znanje o vse bolj razširjeni elektro mobilnosti. S 1. septembrom se tudi na slednjem področju obetajo spremembe pri polnjenju električnih avtomobilov na občinskih polnilnicah.

Mestna občina Novo mesto se zaveda pomena trajnostne mobilnosti in intenzivno razvija temu primerno infrastrukturo, vsako leto pa se aktivno vključi tudi v Evropski teden mobilnosti (ETM), ki poteka od 16. do 22. septembra. Številna prizadevanja na tem področju potekajo vse leto, vrhunec dogajanja pa je ravno v času ETM, ki se bo 22. septembra z dogodkom Dan brez avtomobila zaključil na Glavnem trgu.

Pri razvoju ključnih usmeritev trajnostne mobilnosti se zavedajo tudi vse večjega pomena elektro mobilnosti, kjer so letos kot pomembno novost predstavili souporabo avtomobilov ponudnika Avant2go, ki s povezovanjem električnega pogona in souporabe združuje najbolj aktualne trende na področju mobilnosti. Pri elektro mobilnosti so zaznali trend vedno večjega števila avtomobilov na električni pogon, kar je privedlo do strmo rastoče uporabe električnih polnilnic na javnih parkiriščih, temu primerno pa na območju Mestne občine Novo mesto redno postavljajo nove polnilnice. Trenutno se polnilnice nahajajo na enajstih lokacijah, v septembru pa načrtujejo novo električno polnilnico pri Osnovni šoli Stopiče, predvidena je tudi na Rozmanovi ulici.

Polnilnice z brezplačnim priklopom in polnjenjem so dosegle svoj namen promocije tovrstne »čistejše« oblike mobilnosti, zaradi česar se v prihodnje po večletnem uvajalnem obdobju načrtuje uvedba plačljivega električnega polnjenja. Od srede, 1. septembra 2021, bo tako v Mestni občini Novo mesto po vzoru ostalih občin ob uporabi električne polnilnice potrebno poravnati pristojbino in znesek polnjenja. Cene polnjenja so ugodne in primerljive s cenami v občinah, ki so plačljivo polnjenje že uvedle.

Zemljevid električnih polnilnic je na voljo na spletni strani Gremo na elektriko, kjer lahko uporabniki pridobijo tudi informacije o postopku plačila ob polnjenju na električnih polnilnicah.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča