četrtek, 25 aprila, 2024
DomaLokalnoV torek bo 'zelooo' pestro

V torek bo ‘zelooo’ pestro

Pred nami je teden, ki ob sproščanju ukrepov povzroča sive lase ljudem v zdravstvu oz. tistim, ki izvajajo testiranje. Potem ko je vlada dala zelo luč za pouk prve triade po vsej Sloveniji in odprtje določenih trgovin in storitev, je v torek ( v ponedeljek je namreč praznik) pričakovati neverjetno gnečo. Na našem območju (Novo mesto in okolica) izvajajo testiranja na treh točkah. Vsaj tako bo v torek testiranje potekalo v Zdravstvenem domu Novo mesto, v Kulturnem Centru Janeza Trdine Nm in v Kulturnem centru Primoža Trubarja Šentjernej. Že danes so nekateri izkoristili brezplačno testiranje v Dolenjskih Toplicah in se tako izognili gneči po praznikih. Obisk je bil dober, saj se je testiranja udeležilo 168 ljudi.

Po naših neuradnih informacijah naj bi se testiralo okoli 600 učiteljev oz. zaposlenih v šolah. Vendar svoje dejavnosti bodo spet odprli tudi drugi in pričakovati je veliko gnečo. Neuradno smo izvedeli, da je zdravstvena institucija testiranje ponudila tudi na praznični dan, a da naj na slednje, neuradno, prosvetniki niso pristali. Po prvih informacijah se bo testiranje v torek začelo ob 6.30 uri.

A zdravstveni delavci ob vse širšem obsegu obveznega hitrega testiranja opozarjajo na številne organizacijske in kadrovske izzive.

Po odločitvi vlade, da se v soboto oz. torek odprejo določene trgovine in storitvene dejavnosti, pri čemer bodo morali imeti negativni test zaposleni, v določenih primerih pa tudi stranke, so se “obupanim klicem dnevnih migrantov” pridružili še trgovci in trgovke ter drugi posamezniki, ki bodo po dolgem času spet lahko delali.

“In zdaj vas kot zaposlena in kot predsednica SDZNS sprašujem: kdo smo mi, izvajalci vsega tega?! Smo res tako ničvredni, da si pred sprejetjem in uveljavitvijo vseh teh ‘nebuloz’ ne zaslužimo niti, da bi nas nekdo s tem vsaj seznanil in poučil, kako zadeve ustrezno izpeljati? Tudi vodstva zavodov so prepuščena sebi in zato prihaja do različnih praks v posameznih zavodih, kar ni niti prav niti pošteno do ljudi, ki so lahko zgolj še bolj zmedeni in jezni, posledice tega pa spet ‘pokasiramo’ mi, nič krivi in že tako preobremenjeni izvajalci na terenu,” je v pismu predsedniku vlade Janezu Janši, ki opravlja tudi naloge ministra za zdravje, ter ostalim pristojnim ministrstvom in strokovnim službam ogorčena predsednica sindikata Slavica Mencingar.

Poziva jih, naj zadeve nemudoma uredijo. Vlade posameznih držav naj se vnaprej dogovorijo glede ukrepov, ki naj jih nato jasno skomunicirajo in naj veljajo obojestransko za vhod in izhod iz države znotraj EU, poziva in dodaja, naj tudi za vse druge dejavnosti znotraj naših meja sprejmejo razumne in izvedljive ukrepe, ki jih bodo izvajalci lahko tudi izpeljali.

Če bo pouk v torek res potekal brezhibno, bomo še videli.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča