petek, 26 aprila, 2024
DomaLokalnoV&F: Navadni pljučnik - za zdravje :)

V&F: Navadni pljučnik – za zdravje :)

Narava v začetku pomladi že ponuja zdravilne cvetlice. Med njimi je tudi navadni pljučnik, ki je ena prvih zdravilnih rož’c v letu, ki cveti v rožnato vijoličnih barvah. Tinkturo in čaj uporabljamo za zdravljenje bolezni dihal, kašlja in hripavosti.

Kje raste
Pljučnik ima rad vlažna rastišča in raste v svetlih listnatih in mešanih gozdovih. Raste tudi na travnikih, pašnikih, ob gozdovih, na posekah, rečnih nabrežjih, tako na apnenčastih kot ilovnatih tleh.

Kdaj ga nabiramo
Pljučnik nabiramo že zgodaj spomladi, med marcem in majem.

Katere dele pljučnika nabiramo
Nabiramo liste in cvetočo zel brez korenine.

Zdravilni učinki
Pljučnik vsebuje kremenčevo kislino, rudninske snovi, smole, sluzi, čreslovine, flavonoide, saponine, askorbinsko kislino in alantoin.

Rastlino se uporablja predvsem za zdravljenje dihalnih poti in pljučnih bolezni zaradi visoke vsebnosti kremenčeve kisline.

Zaradi svojih učinkovin pljučnik blago rahlja in redči sluzi ter blaži draženje, pomaga pri dražečem kašlju in olajša izkašljevanje. Uporablja se ga pri gripi, bronhitisu, pljučnici in pljučni tuberkulozi. Pomaga tudi pri hripavosti in vnetju dihalnih poti.

Pljučnik ima protivirusno delovanje.

Načini uporabe
Čaj: Za zdravljenje dihalnih poti ter pljučnih bolezni pijemo čaj. Za kašelj in hripavost lahko čaj tudi grgramo. Po požirkih pijemo 3 do 4 skodelice čaja dnevno.

Tinkturo iz pljučnika uporabljamo za zdravljenje podobnih težav kot s čajem. Tinkturo se lahko uporablja le nekaj tednov na leto do trikrat dnevno po 10-15 kapljic razredčenih v 30 ml vode.

Kulinarika: Okus pljučnika spominja nekoliko na kumare. Lahko ga uporabimo v juhah, zelenjavnih prilogah in jajčnih jedeh. Iz njega nekateri pripravljajo tudi pljučnikov sok in sirup.

Priprava čaja
Eno do dve čajni žlički zdrobljenega zelišča prelijemo s skodelico vrele (150 ml) vode. Pokrit poparek naj stoji od 5 do 10 minut, nato ga precedimo.

Na kaj moram biti pozoren
Čeprav pljučnik spada v družino srhkolistnic, le ta ne vsebuje strupenih pirolizidinskih alkaloidov.

Ni dovolj zanesljivih podatkov o varni uporabi pljučnika pri otrocih, nosečnicah in doječih materah. (vir: naberisaj.si)

(foto&video: DolenjskaNews)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča