četrtek, 25 aprila, 2024
DomaLokalnoVIDEO: Goce zna izbrati 'ta najboljšo' lubenico ;)

VIDEO: Goce zna izbrati ‘ta najboljšo’ lubenico ;)

Nadaljuje se vroče vreme, z veliko toplotno obremenitvijo in v takšnih razmerah je še kako dobro zaužiti t.i. lažjo hrano. In Goce Tasev, direktor podjetja Tabakum iz Novega mesta, zna izbrati pravo lubenico. 😉 Poglejte.

Lubenica je zelo osvežilen in nizkokaloričen sadež, saj vsebuje nekaj več kot 91 % vode. Lubenica je pomemben sadež zaradi svojih antioksidativnih značilnosti. Vsebuje večje količine antioksidantov kot so likopen, vitamin C (askorbinska kislina), vitamin A (retinol) ter beta karoten iz katerega v telesu nastane vitamin A. Ti sodijo med najbolj učinkovite odstranjevalce prostih radikalov. Prosti radikali so snovi, ki oksidirajo holesterol, produkti oksidacije pa se nalagajo na stenah krvnih žil ter čez čas povzročijo zamašitev krvnih žil, to je aterosklerozo, srčni udar ali možgansko kap. Poleg tega pospešujejo vnetne procese pri astmi in artritisu ter spodbujajo nastanek rakastih celic. Antioksidanti reagirajo s prostimi radikali, jih uničujejo ter tako preprečujejo njihovo delovanje in vse prej naštete bolezni.

Omenimo še, da je lubenica tudi vir karotenoidov ter med njimi pomembnega antioksidanta likopena. Številne študije potrjujejo učinkovitost likopena pri preprečevanju rakavih obolenj, še posebej raka prostate.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča