sreda, 24 aprila, 2024
DomaVremeVIDEO: Udrihanje narave, težave v 20 občinah

VIDEO: Udrihanje narave, težave v 20 občinah

Ponoči je neurje z močnimi sunki vetra ter krajevnimi nalivi prešlo državo in povzročilo obilo težav. Najhuje je bilo na Gorenjskem, v osrednji Sloveniji ter ponekod na Štajerskem. V kar 20 občinah je bilo na delu okoli 30 prostovoljnih gasilskih društev in več poklicnih enot. Odstranjevali so številna podrta drevesa, veter je odkrival strehe, meteorna voda je zalivala objekte.

Najhuje je bilo v občinah Laško, Zreče, Cerklje na Gorenjskem, Kranj, Kranjska Gora, Šenčur, Grosuplje, Ivančna Gorica, Ljubljana, Logatec, Lukovica, Medvode, Naklo, Oplotnica, Vrhnika, Pesnica, Rače-Fram, Šentilj, Škofja Loka

Po 1.30 uri pa so neurja dosegla tudi JV Slovenijo. Okoli 1.50 ure je strela na območju Velikega Riglja, občina Dol. Toplice, udarila v hišo, a k sreči požara ni bilo.

Ponoči se bodo padavine razširile nad večji del Slovenije. Zaradi vetrovnih razmer in ohladitve v višinah bodo nastajale nevihte, ki jih bodo spremljala lokalna neurja z nalivi in močnimi sunki vetra, pada lahko tudi toča. Tudi ob morju previdno, če kampirate, saj lahko zapiha tramontana, opozarja vremenoslovec Rok Nosan. Roka lahko spremljate z napovedmi na FB profilu VREME 24/7 – TUKAJ. Spremljajte tudi ARSO radarsko sliko na povezavi TUKAJ.

Bo pa od torka naprej precej bolj sveže, saj se bo ohladilo za več kot 10 stopinj Celzija. V jutranjih urah bodo padavine na severu že slabele, pihal bo SV veter, na Primorskem burja. Jutranje temperature bodo razmeroma visoke. Na Primorskem bo okoli 20 stopinj, v večjem delu Slovenije bo nekje 16, 17 stopinj Celzija, na Gorenjskem bo 12.

Dopoldne bo v osrednji, južni in vzhodni Sloveniji še deževalo, na Severnem Primorskem in Gorenjskem bodo padavine že ponehale. Sredi dneva bo dež ponehal povsod, od SZ se bo jasnilo. Pihal bo vzhodni veter, na Primorskem šibka burja. In tukaj bo ohladitev najmanj izrazita. Ob morju se bo ogrelo do 30 stopinj, na Goriškem bo stopinja manj. V preostalem delu Slovenije pa bo precej bolj sveže, v osrednji Sloveniji bo 23 stopinj, na Štajerskem in v Prekmurju 22, na Gorenjskem in na JV pa le malce nad 20 stopinj Celzija.

V torek zjutraj bo v gorah še nekaj oblakov in padavin, a dež bo že dopoldne ponehal in hitro se bo jasnilo. Od sredine dneva naprej bo večinoma sončno, tu in tam bo še nastala kakšna manjša ploha. Pihal bo šibak SV veter, osvežilo se bo. Na 1500 metrov bo okoli 10 stopinj, na 2500 metrov 5.

V nadaljevanju tedna bo vreme zelo stabilno. Sreda se bo začela s svežim jutrom, ponekod bo megla. Čez dan bo sončno in suho, veter v notranjosti Slovenije bo ponehal, na Primorskem bo še pihala šibka burja. Sončen in suh bo tudi četrtek, dnevne temperature bodo nad 25 stopinj Celzija. Veliko jasnega vremena bo tudi ob koncu tedna, v gorskem svetu bo popoldne nastala kakšna ploha ali manjša nevihta, drugod bo suho. Iz dneva v dan bo topleje, po trenutnih napovedih bo v nedeljo temperatura v večjem delu Slovenije presegla 30. (Aleš Satler)

KAJ NAM BO PRINESLA NOČ? OBETAVNO NI. JE PA RES, DA LAHKO NARAVA SPET UDRIHA LOKALNO, PA VENDAR/Marjan nam je poslal preganjanje oblakov v osrčju Podgurja, Gabrju.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča