sobota, 20 aprila, 2024
DomaLokalnoŽumberčani: temperament, podjetništvo, prijateljstvo

Žumberčani: temperament, podjetništvo, prijateljstvo

Življenje nam dopušča neizmerne razsežnosti, odvisno je le od nas, da slednje znamo izkoristiti. Ja, smo temperamentno različni. Nekateri bolj pasivni, spet drugi bolj odprti.

Tudi JV Slovenije bogatijo ljudje s svojo kulturo, običaji in neverjetno srčnostjo. Pišem o Uskokih, ki vsaj na našem koncu sežejo v špico meja Hrvaške s Slovenijo. Vsaj na Dolenjskem gre za vasice, ki segajo tik ob cesti NM-Metlika in v ozadju, v Gorjancih še toliko bolj. Vsaj po veroizpovedi so ti naši sosedje pravoslavne oz. grkokatoliške vere.

Številne vasi v Beli krajini in na območju sedanje Slovenije so bile v preteklosti (v času t.i turških vpadov) obranjene prav zaradi njih oz. Uskokov oz. vojakov. Po vseh spopadih s t.i. osmansko invazijo je marsikateri vojak ostal na teh območjih, si ustvaril družino, ki na teh območjih živijo že stoletja.

Če se ozremo še malo v preteklost, so Uskoki kot organizirana skupina imeli določene privilegije. Fevdalna gospoda jim je v zameno za naselitev pogojevala izvajanje vojaške službe. A jim je gospoda takrat oprostila dajatev in imeli so pravico do ohranitve lastne kulture, kar negujejo še danes.

In to pestrost multikulturne dejavnosti ljudi lahko spremljamo še danes. Vsakega decembra izide Žumberčan, ki ga je lepo prebrati, prelistati, se zamisliti, koga vse poznaš, a ob isti sapi izveš kdo nas je zapustil, ki nas je s prelestnim glasom, a tudi podobo popeljal v lepoto dni. Marija, hvala.

So ljudje ponosa, topline, podjetništva in vajeni neizprosnosti in velikega srca, čeprav so v preteklosti opravljali manj prijetne zadeve. V novejšem času pa velikokrat poskrbeli za nepozabne kulinarične, glasbene in tudi druge podjetniške utripe, druženje. Za vse to se niso nikoli izpostavljali.

Sem vesel, da marsikoga poznam in jih cenim. In če morda niste vedeli imajo tudi v Žumberaku svoj Kitzbühel, sicer brez umlauta.

Obiščite jih. 😉

In če morda niste vedeli, zakaj Uskoki: Uskoki so se naselili v Kostelu leta 1531, ko je cesar Ferdinand I. Habsburški dovolil »uskočiti« skupini 1.000 priseljencev iz Cetinske krajine v Dalmaciji.

(foto: Danijel/moj prijatelj)  🙂

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča