petek, 26 aprila, 2024
DomaSlovenija3166 novih okužb, pogostejše testiranje necepljenih

3166 novih okužb, pogostejše testiranje necepljenih

V torek so pristojni v Sloveniji opravili 8308 testiranj PCR in potrdili 3166 novih okužb s covidom-19. Pozitivnih je bilo tako 38,1 odstotka opravljenih testov PCR, kar je več kot dan prej, ko je odstotek znašal 37,8. Gre za najvišje število pozitivnih testov po 5. januarju, ko je bilo potrjenih 3428 okužb. Trenutno je v državi 22.188 aktivnih primerov okužbe.

“Če zapolnimo med 160 in 180 intenzivnih postelj, bom vladi predlagal zaprtje družbe,” je napovedal zdravstveni minister Poklukar, ki opozarja, da nam zaradi nizke precepljenosti grozi scenarij iz Bergama. Prav tako je sporočil, da je vlada že sprejela nekatere dodatne ukrepe. “Če ne prenehamo z izgovori pri PCT, bomo morali v ‘lockdown’,” je že pred tem opozoril tudi gospodarski minister Počivalšek, ki je inšpekcijskim službam naročil strožji nadzor lokalov.

Odlok začne veljati 1. novembra 2021, da se omogoči čas za nabavo dodatnih testov za samotestiranje in organizacijo dodatnih testiranj s testi HAG pri izvajalcih zdravstvene dejavnosti.

“Izvajanje PCT-ukrepa ne deluje, kot bi si želeli,” je dejal Poklukar. Kot je dejal, je preverjanje pogoja prej izjema, kot pravilo, pristojni pa opažajo tudi vse večje število ponarejenih potrdil. Vlada je v tej luči sprejela spremembe PCT-pogoja. “Uvajamo redno presejalno testiranje v vseh bolnišnicah in socialno varstvenih zavodih. Vse uporabnike in stanovalce redno po protokolu testirali, da preprečimo izbruhe okužb znotraj inštitucij,” je napovedal minister.

Za opravljanje dela se povečuje pogostnost samotestiranja na 48 ur. Učenci, dijaki in študenti pa se bodo samotestirali dvakrat tedensko – v ponedeljek in sredo. Testiranje za učence ni obvezno, je dejal minister. Ob tem bo samotestiranje potrebno za sodelovanje v športnih programih ter rekreativnih in obšolskih dejavnostih. “Uporaba maske je obvezna v zdravstvu, izobraževanju in socialnem varstvu ter v vseh dejavnostih, kjer prihaja do medsebojnega stika,” je pojasnil Poklukar.

Samotestiranje je sicer namenjeno necepljenim. Cepljeni, ki imajo simptome, se morajo po navedbah ministra zglasiti pri zdravniku za PCR-test. Samotesti so učence, dijake in študente, testi, ki se potrebujejo iz zdravstvenih razlogov in testi iz presejalnih programov v zdravstvenih in socialnih zavodih, so po pojasnilih ministra plačani iz proračuna. Ostali testi ostajajo plačljivi.

Štirinajstdnevno povprečje potrjenih okužb na 100.000 prebivalcev je 1051 oziroma 92 več kot dan prej (959).

Prejšnji članek
Naslednji članek
Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča