sreda, 24 aprila, 2024
DomaSlovenijaAstraZeneca varna: del političnega vrha bo cepljen v petek

AstraZeneca varna: del političnega vrha bo cepljen v petek

V Sloveniji se po odločitvi Eme, da je cepivo podjetja AstraZeneca varno in učinkovito, nadaljuje cepljenje s tem cepivom. Minister za zdravje Janez Poklukar je ob razglasitvi te novice opozoril, da opažamo trend rasti epidemije. Vse prebivalce poziva, da upoštevajo ukrepe. S cepivom AstraZenece se bo že jutri cepil državni vrh – Pahor, Zorčič, Janša in Kovšca.

“Sporočam, da je danes EMA ugotovila, da je cepivo AstraZeneca varno in učinkovito. Danes bomo cepilne centre obvestili, naj nadaljujejo cepljenje,” je na novinarski konferenci sporočil minister za zdravje Janez Poklukar

“Kot zdravnik in minister za zdravje bom na prvo mesto vedno postavljal zdravje ljudi, zato sem pred dvema dnevoma iz previdnosti ustavil cepljenje,” je v večerni izjavi za javnost spomnil Poklukar. 

Politični vrh bo cepivo prejel jutri 

Skladno s strategijo cepljenja, ki jo je sprejela vlada, se bodo predsednik republike Borut Pahor, predsednik Državnega zbora Igor Zorčič, predsednik Vlade RS Janez Janša in predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca v petek, 19. marca 2021, ob 13. uri, cepili s cepivom AstraZeneca. Po današnji odločitvi Evropske agencije za zdravila glede varnosti cepiva AstraZenece si predsednik republike Borut Pahor želi, da bi odločitev okrepila zaupanje ljudi v cepivo, saj meni, da bomo krizo premagali s precepljenostjo. Zato poziva vse, da razmislijo o tem, da se cepijo, ko pridejo na vrsto, so sporočili z njegovega urada.   

Samo z zaščitnimi ukrepi namreč ni mogoče dovolj učinkovito preprečevati novih okužb z novim koronavirusom, zato vlada pričakuje, da bomo v Sloveniji to dosegli z ustrezno precepljenostjo prebivalcev z varnimi in učinkovitimi cepivi. Še vedno pa je do precepljenosti populacije treba upoštevati samozaščitne ukrepe za preprečevanje širjenja koronavirusa, kot so mehurčki, uporaba maske, umivanje in razkuževanje rok, razdalja dva metra, pogosto zračenje prostora in druge ukrepe, ki jih odreja zdravstvena stroka.

Nadaljevanje cepljenja zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, za katere je namenjeno cepivo AstraZenece, je odvisno predvsem od organizacije cepilnih mest. Poklukar je vse prebivalce v bojazni pred novim zagonom epidemije še pozval, naj upoštevajo vse osnovne zaščitne ukrepe, kot so nošenje maske, razkuževanje rok, vzdrževanje razdalje, prezračevanje. V zadnjih dneh namreč opažajo trend rasti epidemije. (24ur.com)

 

Prejšnji članek
Naslednji članek
Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča