ponedeljek, 4 marca, 2024
DomaSlovenijaBodo razglasili konec epidemije?

Bodo razglasili konec epidemije?

Vlada bo na današnji seji pretresala epidemiološke ukrepe. Vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar je pojasnila, da bodo v skupini predlagali konec epidemije, skladno s tem se bodo sprostili nekateri ukrepi. Glede na visoko pojavnost okužb pa skupina ob koncu epidemije še ne bo predlagala sprostitve vseh ukrepov.

Konec epidemije je zgolj administrativen ukrep, je pojasnila Mateja Logar. Ob tem je opozorila na izkušnjo lanskega leta, ko je s koncem epidemije prenehala veljati tudi večina zajezitvenih ukrepov. Kljub temu da je bila situacija v državi takrat bistveno boljša, kot je danes, je prehitro sproščanje ukrepov po njenem mnenju vodilo do ponovnega večanja števila okužb. Ob neprevidnosti bi se nam to lahko zgodilo tudi sedaj.

Svetovalna skupina bo zato predlagala, da določeni ukrepi še vedno ostanejo v veljavi, sprostitev vseh ukrepov pa bi vladi lahko predlagali, ko bo Slovenija v evropskih zelenih številkah, torej ko bo 14-dnevna pojavnost manj kot 25 na 100.000 prebivalcev.

Po torkovih podatkih 14-dnevna incidenca v Sloveniji znaša 162 na 100.000 prebivalcev. To nas po merilih Evropskega centra za nadzor bolezni (ECDC) uvršča v rdečo fazo. (STA)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča