sreda, 19 junija, 2024
DomaSlovenijaČez noč sprememba

Čez noč sprememba

Vlada je na današnji dopisni seji izdala novo dopolnitev odloka o določitvi pogojev vstopa v Slovenijo. Po novem je ta brez pogoja PCT dovoljen še za dve izjemi – tranzitne potnike in mednarodni promet. Odlok bo veljal do vključno 15. avgusta 2021. Oseba, ki uveljavlja eno od izjem, mora Policiji predložiti dokaze za obstoj izjeme, sicer se jo napoti v karanteno na domu, je še sporočila vlada.

V Sloveniji se bo v četrtek začel uporabljati nov odlok o prehajanju meje. Po novem bodo morali tudi potniki predložiti dokazilo o prebolelosti, cepljenju ali testiranju (PCT).

Vlada je prejšnji teden sprejela odločitev, da bo od četrtka dalje mogoč vstop v Slovenijo le tistim, ki bodo predložili dokazilo o negativnem PCR- ali hitrem testu na novi koronavirus, pri čemer PCR ne sme biti starejši od 72 ur, hitri test pa 48 ur.

Veljala bodo tudi potrdila o prebolelosti, ki niso starejša od šestih mesecev, potrdila o cepljenju proti covidu-19 in potrdila o cepljenju za prebolevnike. Pristojni organi bodo za ustreznost pogojev PCT upoštevali tudi evropsko digitalno covidno potrdilo in tovrstna potrdila tretjih držav, ki pa morajo imeti enake podatke kot evropsko potrdilo in biti izdana v angleščini.

Kdor ne bo predložil dokazil, bo moral v desetdnevno karanteno. Tujcu brez prebivališča v Sloveniji se vstop v državo dovoli, vendar je napoten v karanteno, če dokaže, da ima zagotovljen prostor, kjer bo prestajal karanteno, sicer mu vstopa v Sloveniji ne bodo dovolili. Karantena se lahko prekine peti dan z negativnim testom PCR.

Vlada je zelo okrnila seznam izjem, za katere je mogoče prehajanje meje brez dokazil. Po novem bo to dovoljeno mlajšim od 15 let, ki potujejo v spremstvu odraslih, ter dvolastnikom ali najemnikom zemljišč v obmejnem območju ali na obeh straneh državne meje. Med izjemami pa ni več dnevnih migrantov.

Na torkovi dopisni seji je vlada na seznam izjem dodala še tranzitne potnike in mednarodni promet. Izjema za tranzitni promet bo veljala do 15. avgusta, odlok o izenačitvi pogojev za vstop v državo pa do vključno 23. julija. (STA)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča